Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ- Μια ακόμα άδικη απόφαση



Πρώτος από αριστερά ο Ρενέ Γκονζάλες μαζί με τους υπόλοιπους Κουβανούς αγωνιστές
Για τρία ακόμα χρόνια θα αναγκαστεί να παραμείνει στο Μαϊάμι υπό το καθεστώς της «εποπτευόμενης απελευθέρωσης» ο Ρενέ Γκονζάλες - ένας από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι στις 7 Οκτώβρη αποφυλακίζεται. Οπως αποφάσισε η ομοσπονδιακή δικαστίνα Τζόαν Λέναρντ την περασμένη Παρασκευή, ο Ρενέ Γκονζάλες, παρά το γεγονός πως παρέμεινε άδικα φυλακισμένος για 13 χρόνια, ύστερα από μια στημένη δίκη στο Μαϊάμι με κατηγορίες που κατέρρευσαν, θα πρέπει να παραμείνει στο Μαϊάμι για τρία ακόμα χρόνια.
Η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνει τον όρο που του απαγορεύει «τη συνεύρεση ή επίσκεψη σε ορισμένες τοποθεσίες όπου συχνάζουν άτομα ή ομάδες ατόμων όπως τρομοκράτες, μέλη οργανώσεων που προωθούν τη βία, άτομα του οργανωμένου εγκλήματος»... Η απόφαση της δικαστίνας έρχεται σαν απάντηση στο αίτημα που είχε καταθέσει στις 16 Φλεβάρη του 2011 να επιστρέψει στην Κούβα για να είναι μαζί με την οικογένειά του. Εξάλλου σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αποφασίσει πριν από μερικά χρόνια τη μόνιμη απαγόρευση εισόδου στη χώρα της συζύγου του Ολγα, με αποτέλεσμα η ίδια να τον έχει επισκεφθεί μόλις μία φορά στα 13 χρόνια.
Ο Ρενέ Γκονζάλες, μέσω των δικηγόρων του, έχει υπογραμμίσει πως δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει να διαμένει στις ΗΠΑ και πως είναι έτοιμος να απαρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα και να επιστρέψει στην Κούβα. Εξάλλου, το να παραμείνει στο Μαϊάμι - μια πόλη με εχθρικά αισθήματα για την Κούβα - θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.
Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές είχαν συλληφθεί το 1998 και στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές, που φτάνουν έως και «δις ισόβια και 15 χρόνια», επειδή ξεσκέπασαν αντικουβανικές εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι, με τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων, οι οποίες σχεδίαζαν επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας.

ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: