Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Γερμανία: Καταβαραθρώθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός.Σε άνοδο,έφτασε το 18,4 % η αριστερά Die Linke



    Πρέπει να είναι κανείς δυνατός στη Γεωγραφία, ακόμη και στη Γερμανία, για να ξέρει πού ακριβώς πέφτει το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας, στο οποίο έγιναν την Κυριακή βουλευτικές εκλογές. Μόλις 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στο βορειοανατολικότερο άκρο της Γερμανίας, πλάι στην Πολωνία, και σπάνια βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος, πόσο μάλλον του ευρωπαϊκού.
    Το βράδυ της Κυριακής, όμως, λούστηκαν από το φως των προβολέων, όχι γιατί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, αλλά γιατί έδωσαν με την ψήφο τους το στίγμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που περιγράφεται συνήθως από τις δημοσκοπήσεις.

    Στις κάλπες του Μεκλεμβούργου γκρεμίστηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου σχεδόν έξι μονάδες έχασε η Χριστιανοδημοκρατία (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, σχεδόν εφτά οι κυβερνητικοί εταίροι της, οι Φιλελεύθεροι (FDP), που έμειναν και εκτός τοπικής Βουλής. Στις εκλογές αυτές, στις οποίες έπαιξαν όπως πάντα ρόλο και τοπικά κριτήρια, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός -που συγκυβερνούσε με τη CDU-, ο Σοσιαλδημοκράτης Έρβιν Σέλερινγκ, που πέτυχε όλους τους στόχους του. Το κόμμα του, το SPD, αναδείχθηκε πρώτο και με διαφορά και τώρα μπορεί να επιλέξει με ποιο κόμμα θα κυβερνήσει.
    Την προθυμία τους έχουν εκφράσει τόσο οι βαριά ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες -και μάλιστα στο κρατίδιο που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου- όσο και οι ενισχυμένοι της Αριστεράς. Για την κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει μεγάλη σημασία με ποιον θα κυβερνήσουν στο κρατίδιο αυτό οι Σοσιαλδημοκράτες, αφού ήδη στο ομοσπονδιακό συμβούλιο -που εκπροσωπούνται οι τοπικές κυβερνήσεις- η Μέρκελ έχει χάσει την πλειοψηφία που της επέτρεπε να κυβερνά χωρίς να αναζητά ευρύτερες συναινέσεις στα σημαντικά ζητήματα.
    Αντίθετα, έχει τεράστια σημασία η εξαφάνιση των Φιλελευθέρων από ένα ακόμη τοπικό κοινοβούλιο -πετάχτηκαν έξω από άλλα τρία τον τελευταίο χρόνο- και ουσιαστικά είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα οι «αγαπημένοι» εταίροι της Μέρκελ να μην τα καταφέρουν ούτε στις ομοσπονδιακές εκλογές.
    Ακόμη έχει μεγάλη σημασία η διαπίστωση που προκύπτει από τις κάλπες του Μεκλεμβούργου, ότι η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία δεν είναι σε θέση να σταματήσει την εκλογική αιμορραγία της. Σε δυο εβδομάδες κάτι ανάλογο αναμένεται να προκύψει και από τις κάλπες του Βερολίνου.
    Όσο κι αν προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων η κυβέρνηση Μέρκελ, άλλοτε με λαϊκίστικες κορώνες κι άλλοτε με επίδειξη ηγεσίας, κάθε φορά τσαλακώνεται στις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Την υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού εισπράττει ως συνεχείς νίκες το SPD, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει ακόμη να διατυπώσει μια άλλη πρόταση εξουσίας, ενώ εντυπωσιακά ενισχυμένοι βγαίνουν ακόμη κι από τις ανατολικογερμανικές κάλπες οι Πράσινοι, οι οποίοι ουσιαστικά δεν είχαν ποτέ σημαντική πολιτική παρουσία στην Ανατολή.
    Ισχυρότερη βγήκε από τις κάλπες του Μεκλεμβούργου και η Αριστερά, παρά τους εσωκομματικούς καυγάδες που την ταλαιπωρούν τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο για την Αριστερά το στοίχημα στο Μεκλεμβούργο είναι να κυβερνήσει και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το SPD θα την προτιμήσει.

    Τα αποτελέσματα:
    SPD 35,7% (+5,5%)
    CDU 23,1% (-5,7%)
    Die Linke (Αριστερά) 18,4% (+1,6%)
    FDP 2,7% (-6,9%)
    NPD (Ακροδεξιά) 6% (-1,3%)
    Πράσινοι 8,4% (+5%)

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: