Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ευρείας αποδοχής Κυβέρνηση εισηγείται το ΑΚΕΛ



Ευρύ ανασχηματισμό το συντομότερο δυνατό εισηγείται το ΑΚΕΛ και την πρότασή του αυτή την έχει καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Στο νέο αυτό κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για συμμετοχή των κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στην Κυβέρνηση, αλλά και αξιόπιστων προσωπικοτήτων που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής. Το ΑΚΕΛ εκτιμά, επίσης, πως και άλλες σημαντικές θέσεις θα πρέπει να επιδιωχθεί να πληρωθούν από άτομα που θα τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη, συζητήθηκαν τρόποι διεξοδικής αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε και όπως δήλωσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ΓΓ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, μετά τα όσα τραγικά έχουν επισυμβεί τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, επείγει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια του κυπριακού λαού. Η πλήρης διερεύνηση και η απονομή ευθυνών για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε ο Α. Κυπριανού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε και άλλη μία παράμετρο ως αποτέλεσμα του τραγικού συμβάντος, εξίσου σοβαρό και αφορά, πέρα από τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη που προκάλεσε σε ολόκληρη την κοινωνία και την κοινωνική αναστάτωση, η οποία επέτεινε τον πολιτικό φανατισμό, που από πλευράς ορισμένων έφτασε στα άκρα, όπως σημείωσε.

Ο Α. Κυπριανού σκιαγραφώντας την κρισιμότητα των στιγμών υπέδειξε την ανάγκη επικράτησης υπευθυνότητας, νηφάλιου διαλόγου, ενότητας και η συναίνεσης. «Ολες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να συναισθανθούμε τις ευθύνες που έχουμε έναντι του τόπου και του λαού μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε τα τραύματα οδηγώντας την Κύπρο και την κυπριακή κοινωνία μπροστά», σημείωσε.
Αμεση, σοβαρή, υπεύθυνη και σε βάθος έρευνα
Το ΑΚΕΛ διά του Γενικού του Γραμματέα επανέλαβε την απόλυτη και κατηγορηματική του θέση για την ανάγκη άμεσης, σοβαρής, υπεύθυνης και σε βάθος έρευνας, η οποία θα εντοπίσει τα αίτια του τραγικού συμβάντος στο Μαρί και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Είναι σημαντικό, επεσήμανε, να διασφαλιστεί ότι για όσο διεξάγεται η έρευνα, δεν πρέπει να προκαταλαμβάνονται τα συμπεράσματά της, γιατί όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να δυσκολέψει το δρόμο προς την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης. «Η υπόσχεση και απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών σε όποιον κι αν ανήκουν, στη βάση των ευρημάτων της έρευνας», υπογράμμισε. 
Τονίζοντας τις πολλαπλές συνέπειες ως αποτέλεσμα των τραγικών γεγονότων της 11ης Ιουλίου, ο Α. Κυπριανού σημείωσε την ανάγκη διεξοδικής αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που η ηγεσία του κόμματος είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Αυτή τη στιγμή, απαιτείται να τερματιστεί η διχόνοια και ο διχασμός που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν στην κυπριακή κοινωνία. Απαιτείται να αμβλυνθεί η αντιπαράθεση στη βάση ιδεολογημάτων που μόνο σε δυσάρεστες περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει για αποτροπή μιας τέτοιας κατάστασης.
Πέραν της πλήρους διερεύνησης και του καταλογισμού ευθυνών για την τραγωδία, ο Α. Κυπριανού σημείωσε μία σειρά ζητημάτων, των οποίων επείγει η αντιμετώπισή τους. Ως τέτοια ανέφερε την ανάγκη για συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Ηδη, σημείωσε, η Κυβέρνηση και η ΑΗΚ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι τα ζητήματα ενέργειας πρέπει να συζητηθούν συλλογικά με στόχο τη συνολική αντιμετώπισή τους.  
Το ΑΚΕΛ εκτιμά, επίσης, ότι απαιτείται η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επιβαρύνθηκαν περαιτέρω λόγω της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Ο στόχος αυτός, σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί με συναίνεση και συλλογικότητα, στα πλαίσια της σύγκλισης που υπήρξε στις συσκέψεις του Προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις. 
«Είναι σημαντικό να επιδιώξουμε τη συναντίληψη στο ευρύ φάσμα προτάσεων που συμφωνούμε και όχι με ακραίες προσεγγίσεις. Αυτές το μόνο που θα αποφέρουν θα είναι κοινωνική αναστάτωση, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της οικονομίας», υπογράμμισε. 
Το ΑΚΕΛ προτείνει ακόμη τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω τομές και μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ενδυναμωθούν ο αποτελεσματικός έλεγχος, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η καταπολέμηση των φαινομένων αδράνειας, έλλειψης πρωτοβουλίας ή διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, σημείωσε. 
Συνάντηση ηγετών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ 
με Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ανακοινώνοντας την πρότασή του για ευρείας αποδοχής Κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί και σε κόμματα τής αντιπολίτευσης, για να απαντήσει πως αυτό είναι θέμα του ίδιου του Προέδρου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνει μία κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ενώ ο ίδιος έχει με τον Μάριο Καρογιάν τακτική επικοινωνία, όπως είπε. Μέχρι αργά, χθες, δεν είχε καθοριστεί πάντως συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ασφαλείς πληροφορίες μας συνηγορούν στο ότι από μέρους του ΑΚΕΛ - και συνακόλουθα και του ΔΗΚΟ - σε μία ευρείας αποδοχής Κυβέρνηση δεν θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των δύο κομμάτων από την ισχύουσα.
ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: