Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο λαός να αποφασίσει έξοδο από τη στρούγκα της ΕΕ


Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση δημοσιογράφου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο, από την Αλέκα Παπαρήγα ζητήθηκε ένα σχόλιο σχετικά με τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:
«
Οσοι ήλπιζαν ότι ο ανασχηματισμός σημαίνει έστω μία μικρή βελτίωση της κυρίαρχης πολιτικής, πέφτουν έξω. Βεβαίως, οι υπουργοί αλλάζουν, όταν θέλουν να φανεί ότι δεν είναι το πρόβλημα της πολιτικής τους, αλλά είναι η δήθεν έλλειψη ικανότητας ενός υπουργού. Εμείς ούτε ασχοληθήκαμε με τον ανασχηματισμό. Και τώρα να κάνει ριζικό ανασχηματισμό η ίδια πολιτική θα είναι, τι θα αλλάξει; Από τη στιγμή που δέχεσαι ότι το χρέος πρέπει να το πληρώσει ο λαός, ε, τι μαγικός είναι ο άλλος; Βγάζει το ένα, βάζει το άλλο.
Το 6.000 αφορολόγητο έγινε 12.000, μετά το πήγαν στο 8.000...
Είδατε τι λένε; Θα βάζεις ένα μέτρο, άμα το αφαιρείς γιατί δεν το θέλει ο λαός, θα βρίσκεις ένα που θα είναι ισοδύναμο. Εκανε χτες εκεί κάτι ο Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ, πήγαν έξω, γυρνάει ο Βενιζέλος και λέει: Κοιτάχτε να δείτε, αυτά που αλλάξαμε αριθμητικά δεν συμπληρώνουν αυτά που βελτιώσαμε. Βελτιώνεις κάτι, δηλαδή μέσα στη βαρβαρότητα κι αυτά που βελτίωσαν τα αφαίρεσαν από αλλού, έβαλαν τα ποσά και λέει πάλι λείπουν τα 6,5 δισ.
Αυτές τις "εναλλακτικές" λύσεις προτείνει κι ο Σαμαράς. Προτείνει ας πούμε μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αρνούνται οι Ευρωπαίοι. Γιατί αρνούνται; Οχι γιατί είναι αντιμονοπωλιακός, αλλά γιατί αυτή τη στιγμή θέλουν να μην υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα στη φορολογία σε αυτή τη φάση, για να μην υπάρχουν διαφορές κερδοφορίας του κεφαλαίου από χώρα σε χώρα. Είναι οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί. Η Γερμανία ζήτησε από την Ιρλανδία το 11,5-12% που έχει να το ανεβάσει στο 15%. Γιατί τα γερμανικά κεφάλαια φορολογούνται με 15% και δεν θέλει τα αμερικανικά κεφάλαια που πάνε στην Ιρλανδία να φορολογούνται με 12%. Είναι οι ανταγωνισμοί. Κοιτάνε στην Ελλάδα ποια κεφάλαια είναι; Αμα όμως μειώσεις τη φορολογία σημαίνει ότι χάνω εγώ. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται στην ΕΕ.
Και να πω κι ένα τελευταίο. Πόση ώρα χρειάζεται μια Σύνοδος της ΕΕ - βάζω και το δείπνο μέσα γιατί συζητάνε και στο δείπνο - για να αποφασίσουν τα αντεργατικά, τα βάρβαρα, τα αντιαγροτικά, αντιλαϊκά μέτρα; Μία ώρα, δύο; Και συνεδριάζουν έκτακτα, παραέκτατα, κείνο, τ' άλλο, διαβουλεύσεις για το πώς θα κατανείμουν τα κέρδη και τις ζημιές ανάμεσα στα μονοπωλιακά συγκροτήματα, τα τραπεζικά συγκροτήματα, ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Συζητάνε με τις μέρες. Εκεί διαφωνούν.
Εχετε ακούσει καμιά φασαρία για τα αντεργατικά μέτρα; Να γίνονται διαβουλεύσεις για τα μεροκάματα, τις συντάξεις, το όριο συνταξιοδότησης, να τσακώνονται; Εχετε ακούσει κανέναν τέτοιο τσακωμό; Οχι. Από αυτή τη στρούγκα πρέπει να βγούμε αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί να καθορίσει το ΚΚΕ βεβαίως το χρόνο, ο λαός θα αποφασίσει. Αλλά τουλάχιστον να το έχει καθαρό στο κεφάλι του».


ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: