Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.


thumb
TOPONTIKI.GR

Εν αναμονή του νέου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς, φέρεται να έθεσε ως όρο να μην είναι Πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, αλλά πρόσωπο κοινής αποδοχής προκειμένου να  συμμετάσχει η ΝΔ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου και διήρκησε 20 λεπτά.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί στα γραφεία της ΝΔ όπου και θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία που είχε με την Αλέκα Παπαρήγα της επισήμανε ότι το ζήτημα της συναίνεσης είναι ένας εκ των όρων που θέτει η ΕΕ, προκειμένου η χώρα να καταφέρει να πάρει το νέο δάνειο.
Απαντώντας του, η γ.γ του ΚΚΕ, τόνισε ότι το κόμμα της αρνείται κάθε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ και τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το Κοινοβούλιο εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι μόνη διέξοδος είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αργότερα, ο Α.Τσίπρας, έκανε λόγο για «διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ερήμην του λαού» και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κυβέρνηση «λαϊκής μειοψηφίας» προκύψει, θα έχει ως στόχο την προστασία του μνημονίου.
«Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές ζητούν ξεκάθαρα δημοκρατία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε λύση πέραν των εκλογών θα αποτελέσει «ωμή δημοκρατική εκτροπή».
Κατά τις τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με το Γ.Καρατζαφέρη και την Ντ. Μπακογιάννη ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ζητήσει και κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει ξανά σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τόνισε ότι «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος. Εγώ θα συναντηθώ μαζί του».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο για τη θέση του Πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα γίνει δεκτός την Παρασκευή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

ΠΗΓΗ-WWW.TOPONTIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: