Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΣΥΡΙΑ-Συγκρούσεις στις ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ του Ασαντ


Τεράστια διαδήλωση υπέρ του Προέδρου Άσαντ στην Latakia.
Σε συγκρούσεις, και μάλιστα με νεκρούς, ανάμεσα σε φιλο-καθεστωτικούς και αντι-καθεστωτικούς διαδηλωτές κατέληξαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου Ασαντ που πραγματοποιήθηκαν χτες, μία μέρα μετά το τρίτο, κατά σειρά, διάγγελμά του με το οποίο δεσμεύτηκε, εκ νέου, για «μεταρρυθμίσεις» και επέρριψε την ευθύνη της βίας σε «ομάδες σαμποτέρ που υλοποιούν αποσταθεροποιητικά σχέδια ξένων δυνάμεων». Ογκώδεις διαδηλώσεις με κύριο σύνθημα «Ναι στην εθνική ενότητα» πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών και σε πόλεις όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, όπως η Ντεράα.

Μετά από κάποια ώρα, και χωρίς να έχουν απολύτως αποσαφηνιστεί οι συνθήκες, άρχισαν οι συγκρούσεις. Ο στρατός επενέβη, με αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ να έχουν καταγραφεί επτά νεκροί στις πόλεις Χομς, Χάμα και Ντάιρ αλ Τζουρ.
 Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ότι ακούγονταν πυρά και εκρήξεις κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, όπου περισσότεροι από 10.000 Σύροι έχουν εγκατασταθεί σε 5 καταυλισμούς προσφύγων που έχει στήσει η «Ερυθρά Ημισέληνος» και άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι βρίσκονται κοντά στα σύνορα.
Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό, επαφές με τις συριακές αρχές είχαν για πρώτη φορά, οι επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με στόχο, όπως δήλωναν, να «καταλήξουν σε στοιχειώδη ανθρωπιστικό συντονισμό». Ταυτόχρονα, μια πρώτη αντιπροσωπεία τηςΥπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκεπτόταν την ευρύτερη περιοχή της Τζισρ αλ Σουγκούρ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου διαπίστωνε ότι τόσο η πόλη όσο και τα πέριξ χωριά είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Μέλη της αντιπροσωπείας δήλωναν ότι συνέλεξαν και μαρτυρίες για βασανιστήρια, δολοφονίες και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το συριακό στρατό.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δε σχολίασε αυτά τα στοιχεία και κάλεσε τον Ασαντ «να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε». Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο πρόεδρος έδωσε νέα γενική αμνηστία για πράξεις μέχρι τις 20 Ιούνη.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να μένει σιωπηλό για πολύ ακόμη» επανέλαβε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν, έχοντας δίπλα του τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, που επέμεινε, αντίθετα, ότι η Μόσχα «θεωρεί ότι η επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας δεν έχει προοπτική».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: