Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ(ΚΚΕ) ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: Προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες, για τη συνδικαλιστική δράση τους.


Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης


Η καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης έχουν εξοπλίσει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία τρομοκρατεί με κάθε μέσο τους εργαζόμενους για να αποδεχθούν την βαθύτερη εκμετάλλευσή τους αδιαμαρτύρητα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μόνο για τη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αναφέρουμε μερικά μόνο χαρακτηριστικά περιστατικά, απ΄ όσα έχουν έλθει στη γνώση μας:  
Στην επιχείρηση Σούπερ - Μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ, απολύθηκε εργαζόμενος. Μετά την ανάκληση της απόλυσης (μετά από παρέμβαση του σωματείου), η επιχείρηση με συνεχή ανυπόστατα και συκοφαντικά εξώδικα, στρέφεται ευθέως κατά της συνδικαλιστικής δράσης του και μεθοδεύει και πάλι την απόλυση του.
Στην επιχείρηση ΧΟΝΤΟΣ, η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη - εκπρόσωπο του σωματείου και κατέθεσε μήνυση εναντίον της για δήθεν «απειλή βίας», την απέλυσε χωρίς να καταβάλλει αποζημίωση απαιτώντας αποζημίωση από την εργαζόμενη ύψους 20.000 €.

Προϊσταμένη της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (που έχει καταργήσει προκλητικά κάθε - εναπομείνασα σε ισχύ - διάταξη της εργατικής νομοθεσίας) κατέθεσε μήνυση (προφανώς κατ' εντολή της εργοδοσίας) κατά της προέδρου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και βουλευτού του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου για τη συμμετοχή της σε απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.
Στη  χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ (ιδιοκτησίας του Προέδρου των βιομηχάνων του κλάδου χαρτοβιομηχανίας) η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 228.000 Ευρώ γιατί κήρυξαν απεργία για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου.
Στην επιχείρηση ΠΙΛΟΥΞ που καθυστερεί τη καταβολή δεδουλευμένων για πολλούς μήνες στους εργαζόμενους, η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, για συκοφαντική δυσφήμιση γιατί σε ανακοίνωση τους κατήγγειλαν τη στάση της εταιρίας (που διαπιστώθηκε από το ΣΕΠΕ και δικαστικές αποφάσεις).
Στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση, γιατί βρισκόταν έξω από το χώρο δουλειάς τη μέρα της απεργίας και οι εργαζόμενοι απήργησαν καθώς ήταν απλήρωτοι. 
Στην εταιρία ΠΛΑΙΣΙΟ - όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση γιατί είναι απλήρωτοι για μήνες - η εργοδοσία απειλεί με μηνύσεις για δήθεν κλοπή κομπιούτερ, μεθοδεύοντας με ψέματα, τη δίωξη των εργαζόμενων.
Στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, καθώς και στην επιχείρηση ΕΛΛΕΝΙΤ τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζόμενων.     
Είναι προφανής ο συντονισμός των εργοδοτών για να ποινικοποιήσουν κάθε συνδικαλιστική δράση κάτω από τη προστασία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εκφοβίζουν τους εργαζόμενους, επιχειρούν να τσακίσουν την αντίδραση τους απέναντι σ' αυτή τη πολιτική.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
  1. Να προστατεύσει την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων
  2. Να περιορίσει την εργοδοτική ασυδοσία και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.  
Η βουλευτής
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: