Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ-Oι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 100. Το απόγευμα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά την ώρα της πολιορκίας του υπουργείου Εσωτερικών

Από το NEWSIT.GR
        Έξω από το κτίριο της Κρατικής Τηλεόρασης, οι πολίτες έχουν καταλάβει  ένα στρατιωτικό άρμα, Photograph: Khaled Desouki/AFP/Getty Images


Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος την παραβιάζει, θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Oι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 100. Το απόγευμα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά την ώρα της πολιορκίας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ενώ στις φλόγες παραδόθηκε το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος και παραιτήθηκε ηγετικό στέλεχος. Περισσότεροι απο 2.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες. 

Από γειτονιές του Καϊρου αναφέρονται επίσης λεηλασίες στα ακριβά προάστια με τους κατοίκους της περιοχής να αναγκάζονται να κάνουν δικές τους ομάδες περιφρούρησης."Τρεις απο τους γείτονές μου προστατεύουν μόνοι τους τις περιουσίες τους" ανέφερε ένας κάτοικος του Καϊρου σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων.

'Ανθρωποι που βρίσκονται στο Κάιρο χαρακτηρίζουν οριακή την κατάσταση. “Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν πάνω ή κοντά στην πλατεία Ταχρίρ” αναφέρει μία δημοσιογράφος. Ισπανός γιατρός που προσπαθεί να φύγει απο την Αίγυπτο εδω κι ένα 24ωρο περιγράφει χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου πολλοί ταξιδιώτες έχουν “κολλήσει” λόγω των διαδηλώσεων. “Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ επειδή δεν μπορούμε να πάμε ούτε στα σημεία επιβίβασης, ούτε στα ξενοδοχεία". 

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς δήλωσε ότι λεηλατήθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν διαδηλωτές. Επίσης, λεηλατήθηκαν δεκάδες μαγαζιά και ένα κατάστημα γαλλικής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Το απόγευμα ο Χ. Μουμπάρκακ όρισε αντιπρόεδρο και νέο πρωθυπουργό. Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ. Παράλληλα, ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός. 

Η επιλογή του Ομάρ Σουλεϊμάν ως νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λέει πολλά για όσους γνωρίζουν το σύστημα διακυβέρνησης της Αιγύπτου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όταν ο Πρόεδρος έχει "κώλυμα" τα καθήκοντά του τα ασκεί ο αντιπρόεδρος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι έμπιστός του, επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσίων και παρόλα αυτά δημοφιλής στην Αίγυπτο!



ΠΗΓΗ:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: