Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- Αντιπαραθέσεις πριν από το συνέδριο


www.epohi.gr-Π. Εγγλέζος

Μπορεί η Δημοκρατική Αριστερά να είναι κόμμα πέντε μόλις μηνών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κουβαλά στην πλάτη της, τις παθογένειες που κληρονόμησε από το βασικό πυρήνα των ιδρυτών της. Άλλωστε, η ΔΗΜ.ΑΡ, συνεχίζει να αναζητά την ταυτότητά της. Προσωρινά, μπαινοβγαίνει στην “πράσινη πολυκατοικία”, ελπίζοντας ότι μέχρι τον Απρίλη, που πραγματοποιεί το πρώτο της συνέδριο θα έχει κατασταλάξει. Διόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ο “καθωσπρεπισμός” και η θεσμολαγνεία της, έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες της περιόδου, αλλά και γιατί στο “νέο κόμμα” συνυπάρχουν φορείς απόψεων με αρκετά αποκλίνουσες κατευθύνσεις.
Αρκετοί από τους παλαιούς “δεξιούς” της Ανανεωτικής Πτέρυγας μέσα στη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν γίνει... “αριστεροί”, καθώς στο κόμμα  συμμετέχουν και οι παραδοσιακά “εκσυγχρονιστές”, πολλοί από τους οποίους πιέζουν προς ακόμα δεξιότερες, έως και νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις στα επίμαχα οικονομικά ζητήματα. Οι συνθέσεις, όμως, είναι δύσκολες και σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα, η αντιεθνικιστική παράδοση πολλών στελεχών, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τμήμα του κόμματος, που δεν προέρχεται από τον Συνασπισμό και την Α.Π και η ματιά τους σε αρκετά θέματα είναι περισσότερο “εθνική”.

Αντιπαράθεση
για τον σοσιαλιστικό χώρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις με τους ανεξάρτητους βουλευτές, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου, έχουν δημιουργήσει κύκλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στους “ρεαλιστές” και σε αυτούς, που αντιλαμβάνονται το άνοιγμα ως κίνηση στο λαϊκίστικο παρελθόν. Οι κουβέντες που έχουν ειπωθεί είναι πολιτικά αυστηρές, με τους μεν να μιλούν για “λαϊκισμό”, “δημαγωγία” και “άνοιγμα στο παλιό ΠΑΣΟΚ” και τους δε, ότι πρόκειται για “φοβίες που δεν παράγουν πολιτική”. Εντούτοις, όσο το φάντασμα των πρόωρων εκλογών είναι πάνω από το κεφάλι όλων, η ηγετική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν κάνει πίσω. Οι ελπίδες για κεντρική συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους έχουν εξανεμιστεί και η απευθείας συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν το πρόωρο τέλος του εγχειρήματος. Δεν μένει και κάτι άλλο... Η ΔΗΜ.ΑΡ, ή θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με πρόσωπα και σχήματα από το λεγόμενο σοσιαλιστικό χώρο ή θα κατέβει αυτόνομα παίζοντας κορώνα γράμματα την εκλογική της επιβίωση.
 Οι δύο, εκ του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν πολιτική κίνηση. Μόνο που γνωρίζουν καλά ότι άλλο περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές και άλλο βουλευτικές. Οι οργανωμένες δυνάμεις τους είναι περιορισμένες και αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα μπορούν να έχουν αυτόνομη πορεία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει επίσημη συνάντηση των δύο βουλευτών με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ώστε να συζητηθούν ο δυνατότητες μιας πιο στενής, μιας εκλογικής συνεργασίας. Η παρουσία των δύο στη δημόσια εκδήλωση της ΔΗΜ.ΑΡ., άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Αποκλίσεις
Και ενώ ο πολιτικός λόγος της ΔΗΜ.ΑΡ., μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τείνει να γίνει περισσότερο αντιπολιτευτικός έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, ηγετικά στελέχη του κόμματος, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά όταν μιλούν για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Για παράδειγμα, σε δήλωση του σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ο Στέφανος Μπαγεώργος είπε “Η ΔΗΜ.ΑΡ. στους πέντε μήνες της ύπαρξής της, απέδειξε, ότι μπορεί με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της, να είναι δύναμη ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα δύναμη προωθητικών αλλαγών για την κοινωνία, με αίσθηση ευθύνης για την πορεία της χώρας”. Λέξη για αγώνες, κινήματα, λέξη για την ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής. Περιορίστηκε απλώς σε έλεγχο και... υπευθυνότητα!    
 
Πηγή:www.epohi.gr-Π. Εγγλέζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: