Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ακόμη δύο νεκροί στις ταραχές της Αιγύπτου


Η εξέγερση στην Αίγυπτο κλιμακώνεται .Goran Tomasevic / Reuters

Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων στο Κάιρο, κατά τη δεύτερη ημέρα των βίαιων εξεγέρσεων και διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.


Ο θάνατός τους προκλήθηκε κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν αργά σε κεντρικό προάστιο του Καΐρου όπου οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.


Με τους δύο νέους αυτούς θανάτους οι νεκροί από τα επεισόδια έφτασαν συνολικά τους έξι, με ένα αστυνομικό νεκρό στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας χθες και τρεις επίσης από χθες στο Σουέζ  
Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Σουέζ πετώντας βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου να τυλιχτεί στις φλόγες.


Οι διαδηλωτές είχαν στόχο τους το κτίριο γραφείων του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος αλλά απέτυχαν να το καταστρέψουν αφού η πυροσβεστική έσπευσε και έσβησε τη φωτιά, ενώ η αστυνομία απώθησε ταυτόχρονα τους διαδηλωτές με τη χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών.



Οι αρχές της χώρας διέταξαν το κλείσιμο των καταστημάτων μετά από πολές καταγγελίες για πυρκαγιές και κλοπές που σημειώθηκαν σε πολλά απ αυτά.


Τα επεισόδια στο Σουέζ συνεχίζονταν μέχρι αργά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες στο Σουέζ από τις βραδυνές συμπλοκές με την αστυνομία έφτασαν τους 55


Στο Σουέζ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. 



Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους που ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα. "Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου" και "Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι.


Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι 


 Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι "δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση". Το "Κίνημα της 6ης Απριλίου" που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας "το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια". 


"Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε" παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι "οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".


Περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις της Τρίτης, εκ των οποίων οι 70 στο Κάιρο και άλλοι 50 στην πόλη του Σουέζ. Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί και 64 άνθρωποι στην Αλεξάνδρεια.



Πηγές:www.nooz.gr-ITN News 

Δεν υπάρχουν σχόλια: