Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΟΝΔΟΥΡΑ :Διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα


Με διαδηλώσεις που ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρι την Τετάρτη, που θα γίνει και η ορκωμοσία του Πορφίριο Λόμπο Σόσα, απαντά ο λαός της Ονδούρας και το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης της Ονδούρας (FNRP).
Η ανακοίνωση του Μετώπου αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, ώστε να καταδικαστεί «η συνέχιση της δικτατορίας της ολιγαρχίας» στο πρόσωπο του Πορφίριο Λόμπο, υποψήφιου του «Εθνικού Μετώπου» (δεξιού κόμματος στην Ονδούρα) και υποτιθέμενου νικητή του προεδρικών εκλογών της 29ης Νοέμβρη. Εκλογές που σημαδεύτηκαν από καταστολή, βία και νοθεία και το κυριότερο από τεράστια αποχή - σύμφωνα με στοιχεία του FNRP, μεταξύ 65% και 70% - που είχε καλέσει το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης και ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμά τους. Εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το FNRP είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και φυσικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και μια κυβέρνηση υπό τον Πορφίριο Λόμπο.
Στο μεταξύ έχει ανακύψει εκ νέου ζήτημα όσον αφορά την τύχη του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πορφίριο Λόμπο δήλωσε ότι στο «πλαίσιο μιας συμφωνίας» θα επιτραπεί στον Σελάγια να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί. «Ο Σελάγια, οι συγγενείς του και μέλη του κύκλου των συμβούλων του θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τη Δομινικανή Δημοκρατία την 27η Γενάρη ... ως καλεσμένοι της αδελφής μας χώρας», ανέφερε ο Λόμπο σε ανακοινωθέν του. Νωρίτερα ο Σελάγια είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του στο «Radio Globo» την επίτευξη σχετικής συμφωνίας ως «χειρονομία καλής θέλησης από μέρους του Πορφίριο Λόμπο», ο οποίος «αποστασιοποιείται από τη δικτατορία». Αργότερα, με δηλώσεις του Λεονέλ Φερνάντες, προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, επιβεβαιώθηκε ότι Μανουέλ Σελάγια θα μεταβεί στο Σάντο Ντομίνγκο, αλλά ότι «εκδήλωσε την επιθυμία του να εγκατασταθεί στο Μεξικό».

Μανουέλ Σελάγια


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: