Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

H εξαμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για το Mega δείχνει: Πτώση Δικομματισμού.Το Κ.Κ.Ε σταθερά στο 11 % (στην διευκρινισμένη ψήφο).Δημοφιλέστερη πολιτικός με σημαντική άνοδο η Λιάνα Κανέλλη με 44,6 %.Αναλύει ο Red Star

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση είναι της εταιρίας MRB και παρουσιάστηκε από το κανάλι Mega .Το  δείγμα ήταν μεγαλύτερο των 2.000 ατόμων και χρησιμοποιήθηκε η  μέθοδος της κάλπης.Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:



  • ΠΑ.ΣΟ.Κ 26,7%

  • Ν.Δ 22,6%

  • Κ.Κ.Ε 8,4%

  • ΛΑ.Ο.Σ 4,3%

  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α 3,3%

  • Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%

  • Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%

  • Δημοκρατική Αριστερά 2,1%

  • Άλλο κόμμα 3,3%

  • Αδιευκρίνιστη ψήφος 23,3%


Αν αφαιρέσουμε το μεγάλο ποσοστό αποχής-λευκών/άκυρων και αναποφάσιστων έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την δύναμη των κομμάτων .

To ΠΑ.ΣΟ.Κ δείχνει να χάνει μεγάλο ποσοστό της δύναμης του και με τα σημερινά δεδομένα αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και βρίσκεται κοντά στο 35% .
Η Ν.Δ βρίσκεται λίγο κάτω από το 30 % και δείχνει σε μία ακόμα έρευνα ότι δεν μπορεί να περάσει αυτό το φράγμα.

Το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που ανεβαίνει 3,5 μονάδες σε σχέση με το 2009 και είναι τρίτο με 11 %.(Το ποσοστό που κατέλαβε η Λαϊκή Συσπείρωση στις τοπικές εκλογές).

Και από εκεί και πέρα ...το χάος.

Ο ΛΑ.Ο.Σ είναι στάσιμος στο 5,5 % .

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι κοντά στο 4,5%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεπερνούν και αυτοί το 4 % και μπαίνουν άνετα στην βουλή.

Η Δημοκρατική Συμμαχία ,αποδεικνύει ότι θα είναι ένα μικρό κόμμα που κινείται στο 3,5 %.


Είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα,αλλά πριν δημιουργηθεί το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, τα γκάλοπ της έδιναν ποσοστά από 7-10%.Η πραγματικότητα είναι ότι θα δώσει μάχη για να μπει στην βουλή.






Πιο δύσκολα τα πράγματα για την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη που σε ακόμα μια δημοσκόπηση είναι κοντά στο όριο του 3%, αλλά δεν το ξεπερνά.






Τέλος η MRB δεν έδωσε στοιχεία για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, όπως η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α την οποία τσουβαλιάζει στο 3,3%.Από δικές μου πληροφορίες πάντως καταγράφει ποσοστό λίγο μικρότερο από των Τοπικών Εκλογών, αλλά πάντως σαφώς πάνω από το 1 %.






Ελπίζουμε σε επόμενη μέτρηση οι δημοσκόποι να έχουν την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αφού πλέον αποτελεί υπαρκτή και μετρήσιμη πολιτική δύναμη.


Πάμε να δούμε αναλυτικά τα ποσοστά σε όσους ψηφοφόρους έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και οι οποίοι δεν θα απέχουν ή θα ρίξουν άκυρο/λευκό:



  • ΠΑ.ΣΟ.Κ    34,8 %

  • Ν.Δ             29,5 %

  • Κ.Κ.Ε          11,0 %

  • ΛΑ.Ο.Σ       5,6 %

  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α      4,3%

  • Οικολόγοι Πράσινοι 4,2 %

  • Δημοκρατική Συμμαχία 3,6 %

  • Δημοκρατική Αριστερά 2,7 %

  • Άλλο κόμμα 4,3%


Tέλος πιο δημοφιλής πολιτικός παραμένει η βουλευτής του Κ.Κ.Ε , Λιάνα Κανέλλη με 44,6 % (+2,3) σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Ακολουθεί δεύτερος με μεγάλη διαφορά  ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 34,6 % (+0,1), ενώ τρίτη πέρασε η Φώφη Γεννηματά με 34 %(-0,9%).


Red Star





3 σχόλια:

jorje7 είπε...

Κοίτα είτε ψηφίζει κάποιος Ανταρσία είτε όχι το να συμπεριφέρονται οι εταιρείες δημοσκοπήσεων σαν μην υπάρχει και το χειρότερο σαν μην υπάρχει ένα μικρό, μεγάλο (θα δείξει) εκλογικό ρεύμα υπέρ της εxει αρχίσει να μου τη δίνει για τα καλά .
Καλά κάνεις και μιλάς για αναγωγές για να καταλαβαίνουμε ότι ένα 8,4 επί της διευκρινισμένης ψήφου είναι αρκετά μεγάλο(ήδη μια μονάδα πάνω πάω το βουλευτικό έτσι ). Σίγουρα δεν θα είναι ομοιόμορφη η κατανομή των αναποφάσιστων ούτε αναλογική στα κόμματα αλλά απουσίας άλλης πληροφόρησης που θα βοηθούσε σε καλύτερη εκτίμηση συμφωνώ ότι έτσι να γίνεται.
8 κομματική βουλή εάν προκύψει το τι θα επακολουθήσει θα θυμίζει http://www.youtube.com/watch?v=yjCKWoh_hD0
Sorry για το spam

haridimos είπε...

H Public Issue, μπορεί να μην κατονόμασε την Ανταρσύα, μπορεί να μην την ανέφερε καν ο Σκάι στις ειδήσες, αλλά δίνει 1,5% στην "εξωκοινοβουλευτική αριστερά" σε δημοσκόπηση που έχει η Καθημερινη της κυριακής.

Red Star είπε...

@Haridimos

Έχεις δίκιο .Πάντως σε δημοσκοπήσεις των 2.000 ατόμων το 1,5% δίνει την ελάχιστη βάση 30 ατόμων, άρα πρέπει να δημοσιεύουν και το κόμμα που (με αυθόρμητες απαντήσεις) παίρνει τόσο,καθώς δεν υπάρχει σε ερωτηματολόγιο.Για μένα είναι απαράδεκτο να υπάρχει η Δημοκρατική Συμμαχία και όχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατέβηκε σε 11 από 13 περιφέρειες και κουβαλά και 2 εκλογικές αναμετρήσεις σε βουλή και ευρωβουλή.
Η δημοσκόπηση αυτή δίνει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 39% έναντι 30% της ΝΔ.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, 2% έχουν οι Οικολόγοι 2,5% η Δημοκρατική Αριστερά και 2,5% η Δημοκρατική Συμμαχία.

(Θετικό ποιοτικό στοιχείο) για το ΚΚΕ πως για πρώτη φορά θεωρείται το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ξεπερνά τη Ν.Δ.

Συγκεκριμένα : Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το ΚΚΕ με ποσοστό 20% και ακολουθούν η ΝΔ με 19% ο ΛΑΟΣ με 18% ο ΣΥΡΙΖΑ με 8% ενώ κανένα από αυτά απαντά το 25% των ερωτηθέντων.

Τα στοιχεία όλων των τελευταίων μετεκλογικών ερευνών συγκλίνουν στα εξής σημεία :

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει υποστεί νέα φθορά το τελευταίο δίμηνο.

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο ,πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων κλπ κλπ.το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα μπορούσε ίσως να φτάσει το 39 %.Ως ανώτερο όριο.Κατώτερο είναι το 33 %. Το 33 % είναι το ανώτερο της Ν.Δ με κατώτερο το 27 %. Ο δικομματισμός δηλαδή στο μέσο ποσοστό του στο 66% (60-72%).
Βέβαια για μένα και τα 2 μεγάλα κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στο μικρό όριο και λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο τους.Όσο για την αριστερά, το Κ.Κ.Ε θα ξεκινήσει από το 11 % αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει το 12%(ταβάνι δημοσκοπικό
),γιατί δεν υπάρχει σημαντικό ρεύμα μετακίνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν κάτω από 3%, αλλά η απογοήτευση του κόσμου από τον ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη από την απογοήτευση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μιλάμε ότι σίγουρα είναι πάνω από το 4 και μπορεί θεωρητικά να φτάσει στο 6%(ταβάνι).Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ακόμα μακρυά από ένα στόχο να μπει στην βουλή.Θα χρειαστεί τουλάχιστον 180 -200.000 ψήφους για να τα καταφέρει, αλλά σίγουρα αποτελεί έναν πόλο της αριστεράς που ανεβαίνει και γίνεται και ευρύτερα αναγνωρίσιμος.Όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα, γιατί μια χρεωκοπία, μια επιτυχημένη απεργία-κινητοποίηση, ένα απρόβλεπτο γεγονός αλλάζει τα πάντα ...