Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Πρόκληση και απειλές σε εργαζόμενους και άνεργους.Όσες κορόνες κι αν σηκώσει ο πρωθυπουργός, όσα ψέματα κι αν πει, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική της υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του ΣΕΒ και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου

Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω παρουσίασε ο πρωθυπουργός, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης και το ποιον ωφελούν
  

Την στιγμή που η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της εντός και εκτός Ελλάδας κατεδαφίζουν και τα τελευταία ψήγματα των εργατικών κατακτήσεων στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στην Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασε την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να μπορέσει να υπάρξει ελπίδα, σιγουριά και ασφάλεια σε αυτόν τον τόπο και αυτά που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς για να διασφαλίσουμε σιγουριά και ασφάλεια ακόμα και στον εργαζόμενο που σήμερα απειλείται με τη μεγαλύτερη απειλή, αυτή της ανεργίας».
Προκαλώντας και απειλώντας το λαό να διαλέξει ανάμεσα στην ανεργία και σε ένα μεροκάματο της πείνας, χωρίς κανένα δικαίωμα και δουλειά ήλιο με ήλιο, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να νομιμοποιήσει την αντεργατική ζούγκλα που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι τα όσα αναφέρει το ΚΚΕ στην Ερώτησή του «δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής, αλλά είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αλλάξουμε και να αφήσουμε πίσω, μια αντιπαραγωγική οικονομία».
Διαστρέφοντας πλήρως τη θέση του Κόμματος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έφτασε στο σημείο να πει ότι«βεβαίως έχετε και εσείς ευθύνη, κυρία Παπαρήγα, γιατί εσείς συνεχώς στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λέτε ότι δεν έχουν καμία σχέση οι σπουδές με την παραγωγική διαδικασία. Εχετε διαμορφώσει και εσείς με τους δικούς σας συνδικαλιστικούς φορείς ένα τείχος μεταξύ της παραγωγικής διαδικασίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και βεβαίως του εκπαιδευτικού συστήματος κάτι που είναι παράλογο. Θεωρώ ότι είναι παράλογο και για αυτούς που θέλουν να λέγονται μαρξιστές».
Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το αγοραίο πανεπιστήμιο και να δικαιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που μετατρέπουν την ανώτατη εκπαίδευση σε παραμάγαζο των επιχειρήσεων, ο Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο συκοφάντησε το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που διαχρονικά ζητάει σύνδεση των πτυχίων με το δικαίωμα στην εργασία, αλλά επιπλέον, απέδωσε τα σημερινά χάλια του πανεπιστημίου στο φοιτητικό κίνημα και ιδιαίτερα στις δυνάμεις εκείνες που με όρους στρατηγικής παλεύουν να φύγουν οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση.
Νομιμοποιεί τον εργασιακό Μεσαίωνα
Υπερασπιζόμενος τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι σήμερα επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, αφού οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν υπερωρίες και δεν έχουν σιγουριά στη δουλειά τους. Ενας από τους λόγους, ισχυρίστηκε, για τον οποίο «ευθυνόμαστε όλοι για τον εργασιακό μεσαίωνα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και διαφορετικές ποιότητες συνδικαλιστικής εκπροσώπησης».
Κατά τον πρωθυπουργό, «όταν εμείς ερχόμαστε στη Βουλή και ρυθμίζουμε, αυτό βοηθά εκείνους που είναι καλά οργανωμένοι, τους συνδικαλιστές που έχουν δυνατότητες να εκφραστούν και να κινητοποιηθούν και δεν βοηθά τους άλλους οι οποίοι βρίσκονται ανοργάνωτοι και βεβαίως δεν εφαρμόζεται κανένας νόμος».
Με τέτοια έωλα ιδεολογήματα, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι οι ανατροπές ευνοούν τους αδύναμους και την ίδια ώρα έκρυψε το γεγονός ότι την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα την έχουν οι συμβιβασμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν την πλειοψηφία και διαχρονικά έχουν βάλει πλάτη να περάσει κάθε αντεργατικό μέτρο αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες, για παράδειγμα, αρνούνται την εγγραφή συμβασιούχων στα σωματεία των μονίμων, σε χώρους και κλάδους όπου υπάρχουν πολλές εργασιακές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «εναρμονίζουμε μια πραγματικότητα με τις εργασιακές υποχρεώσεις που υπάρχουν μέσα βεβαίως και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, η επιχειρησιακή σύμβαση «δίνει μια σημαντική δυνατότητα και στον εργαζόμενο των μικρών επιχειρήσεων».
Ο ίδιος επανέλαβε το εκβιαστικό δίλημμα ότι «ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν επιχειρήσεις να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι πρώτο μέλημά μας είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση ακόμα και η πρόσβαση των νέων στη δουλειά». Απέφυγε, βέβαια, να πει ότι αυτή η «εξασφάλιση» γίνεται με μισθούς πείνας και χωρίς ίχνος εργατικών δικαιωμάτων.
Θα υπάρξουν, είπε, κάποιες θυσίες «αλλά είναι άλλο αν χάσει κάποιος τη δουλειά του, άλλο αν κλείσει μια εταιρεία που είναι πολύ δύσκολο να ξανασυσταθεί και είναι άλλο αν περάσει μια δύσκολη εποχή να μπορέσει μετά να σταθεί στα πόδια του, να μπορέσει όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά να αναπληρώσει ένα χαμένο εισόδημα ή μια χαμένη επιχειρηματικότητα και κέρδος».
Παρουσιάζει το μαύρο για άσπρο
Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα είπε ότι με τα μέτρα δε δημιουργείται μεσαίωνας αλλά το αντίθετο:«Με το νέο πλαίσιο ούτε καταργούνται, ούτε αναιρούνται, ούτε υποβαθμίζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Ούτε καταργείται ο κατώτατος μισθός, ούτε καθιερώνονται ελεύθερες απολύσεις όπως ισχυρίζονται ορισμένοι και φυσικά δεν μειώνονται γενικευμένα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα».
Βάζοντας στην ίδια μοίρα τους εργαζόμενους με τους εργοδότες στη λογική των ισότιμων «κοινωνικών εταίρων»είπε ότι «ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και σε επιχειρησιακό επίπεδο και μόνο όταν δεν υπογράφεται ειδική επιχειρησιακή σύμβαση δεν εφαρμόζονται οι κλαδικές. Δίνεται η δυνατότητα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες να υπάρξει μια από κοινού διευθέτηση εργοδότη και σωματείου εργαζομένων απέναντι στο δίλημμα απολύσεις ή συγκράτηση μισθών. Αλλά ακόμα περισσότερο και μια ευκαιρία μετεξέλιξης της εταιρείας, συνεργασίας εργαζομένων και εργοδοτών για την ανασυγκρότηση των εταιρειών».
Στη δευτερολογία του, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως δύναμη που δίνει μάχες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και έφτασε στο σημείο να πει, απευθυνόμενος στην Αλ. Παπαρήγα: «Εγώ δεν σας λέω ότι είστε υπερεπαναστατικοί. Εγώ σας λέω ότι είστε συντηρητικοί, γιατί ουσιαστικά δεν βλέπετε που θα αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα με τον καλύτερο και προοδευτικότερο τρόπο».
Διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την σχετική αναφορά της Αλ. Παπαρήγα για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την παραγωγή προανήγγειλε την περαιτέρω είσοδο των ιδιωτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Να δούμε μεθαύριο και την σχετική σας παράταξη την οποία βεβαίως καθοδηγείτε πολιτικά, όταν θα υπάρξουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα θέλουν να πάνε στα πανεπιστήμια και ζητήσουν πληροφόρηση, έρευνα, καινοτομία για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν, για να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας για να υπάρξει ανάπτυξη στην Περιφέρεια, εσείς θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια - αυτό καταλαβαίνω από τη σημερινή σας δήλωση. Και δεν θα βάλετε εσείς εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια»!
Ψάχνει άλλοθι στη βάρβαρη πολιτική
Τέλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολιτική κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση και να δώσει άλλοθι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εξισώσει τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ με τις καπιταλιστικές εταιρείες που βγαίνουν κερδισμένες από την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας:
«Και εσείς, κυρία Παπαρήγα, στις δικές σας επιχειρήσεις, την "Τυποεκδοτική" και στον "902", κάνατε μειώσεις μισθών, κάνατε και απολύσεις. Και έχετε πει εδώ στη Βουλή ότι το κάνατε γιατί είχαμε μείωση κύκλου εργασιών. Και στην περίπτωση αυτή η λύση είπατε είναι να νοικοκυρέψεις τις εταιρείες αυτές. Αυτό είπατε εσείς σε σχέση με τις δικές σας επιχειρήσεις. Και δε δίνεται το δικαίωμα σε κανέναν άλλο να κάνει αυτό το νοικοκύρεμα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εμείς ευχόμαστε να νοικοκυρέψετε την "Τυποεκδοτική" και τον "902". Αλλά θέλουμε να σας πούμε ότι εμείς θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα σε όφελος και της χώρας και των πολιτών και των εργαζομένων και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Πηγή :www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: