Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ : Αντισοβιετική παράκρουση! Πρόστιμα για χρησιμοποίηση ...φτυαριών με σοβιετικά σύμβολα

Πρόστιμα για χρησιμοποίηση ...φτυαριών με σοβιετικά σύμβολα
Λιθουανική σοβιετική σοσιαλιστική Δημοκρατία
Lietuvos TSR Aukščiausioji Taryba
Την προηγούμενη Τρίτη στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας κατατέθηκαν νέες τροπολογίες για τον ποινικό κώδικα της χώρας που αφορούν την ευθύνη εκείνων των προσώπων που, σύμφωνα με τις σημερινές αντικομμουνιστικές αρχές, πραγματοποίησαν «εγκλήματα κατά των Λιθουανών» την περίοδο που η Λιθουανία ανήκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από την πρόεδρο της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, με στόχο, όπως δηλώνει, ο ποινικός κώδικας της χώρας «να έρθει σε αντιστοιχία με τις διεθνείς νόρμες», καθώς και «να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Άγνωστο τι επιπλέον έχουν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στη Λιθουανία, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρούν την αντισοβιετική ψύχωση και τον αντικομμουνισμό, με στόχο τη δηλητηρίαση των συνειδήσεων, κυρίως των νέων ανθρώπων.
Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, ήρθε στο φως ένα ακόμη γεγονός της αντικομμουνιστικής ψύχωσης. Σύμφωνα με την ντόπια ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi, στην πόλη Πανεβέζις (στα βόρεια της χώρας) ο δήμος αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα από 500 έως 1.000 λιτ (190 έως 380 δολάρια) στους υπαλλήλους της εταιρείας που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των πεζοδρομίων από το χιόνι, επειδή χρησιμοποίησαν ξύλινα φτυάρια που επάνω είχαν σύμβολα της ΕΣΣΔ.
Οι δημοτικές αρχές δήλωσαν έτσι πως εφαρμόζουν την αντικομμουνιστική νομοθεσία που προβλέπει χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους χρησιμοποιούν σοβιετικά σύμβολα. Οπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο υπεύθυνος της εταιρείας, κάπου η εταιρεία του βρήκε κόκκινο κόντρα πλακέ, κατασκευασμένο ακόμη από τη σοβιετική περίοδο, που επάνω είχε αποτυπωμένα σφυροδρέπανα. Επειδή το υλικό ήταν σε καλή κατάσταση, αποφάσισαν να κατασκευάσουν από αυτό φτυάρια για τον καθαρισμό των δρόμων. Οι δημοτικές αρχές, ωστόσο, ανένδοτες, προχώρησαν στην κατάσχεση των φτυαριών και απειλούν τους καθαριστές με χρηματικά πρόστιμα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: