Το προαποφασισμένο μέτρο της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα πλάσαρε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Υπό τον κλοιό των χιλιάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που από την πλατεία Συντάγματος κήρυξαν ανεπιθύμητο το συνεργό της κυβέρνησης στον πόλεμο ενάντια στο λαό, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος - Καν υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής τα βάρβαρα μέτρα που συνυπέγραψε με την κυβέρνηση και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τα «μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας».
Ο Στρος - Καν μίλησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., από τους οποίους δέχτηκε ερωτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην χθεσινή διαδικασία, καταγγέλλοντας την παρουσία στη χώρα τόσο του Στρος - Καν από το ΔΝΤ, όσο και την αυριανή του Επιτρόπου της ΕΕ Ο. Ρεν, καλώντας ταυτόχρονα με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή του μνημονίου και της στρατηγικής που το επιβάλλει.
Μιλώντας στη Βουλή, ο σοσιαλδημοκράτης Στρος - Καν, με κυνικό τρόπο ζήτησε περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, προβάλλοντας προκλητικά το επιχείρημα ότι αυτοί αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια (!), την στιγμή που η παραγωγικότητα στη χώρα έπεσε κατά 25%. Αυτή η διαφορά, είπε, προς τα πάνω (σ.σ. των μισθών και των συντάξεων) είναι ένα θέμα που πρέπει να«εξομαλυνθεί», προτείνοντας έμμεσα να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.
Οπως ήταν φυσικό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επαίνεσε την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα της αντιλαϊκής της πολιτικής, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του μνημονίου είναι σε «σωστή τροχιά».
Κατανοούμε την κατάσταση που επικρατεί, είπε, αλλά τα μέτρα είναι μονόδρομος και «δεν μπορείτε να τα αποφύγετε». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι κατανοεί ακόμα και τις διαδηλώσεις που γίνονται, ισχυριζόμενος ότι «και εγώ εάν ήμουνα Ελληνας μπορεί να διαδήλωνα», καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να «οικειοποιηθούν» την εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλαδή να γίνουν συνεργοί στη σφαγή των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά («πολλά απομένουν να γίνουν» είπε) και γι' αυτό ζήτησε ευρεία συναίνεση για την στήριξη των μέτρων του μνημονίου. Οσο πιο πολιτικά διευρυμένη είναι η στήριξη, ανέφερε, τόσο το καλύτερο. Ολοι, προέτρεψε, πρέπει να δεχθούν ότι τα μέτρα είναι τα προφανή και για αυτό πρέπει να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους μαζί με εμάς που «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».
Νέα δάνεια, νέα μέτρα
Κατά τα άλλα, είπε ότι το ποσό των 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας ελπίζει πως είναι επαρκές για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν απέκλεισε το αντίθετο «εάν συμβεί κάτι κακό στην ΕΕ ή διεθνώς». Για να θολώσει τα νερά, ο Στρος - Καν ανάφερε ότι το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μπορεί να γίνει χωρίς νέους όρους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί για το ίδιο θέμα να μιλήσει και εκ μέρους της ΕΕ.
Διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ πέτυχε και έφερε ως παραδείγματα την Ουγγαρία, την Λετονία, την Ισλανδία και το Μεξικό, ενώ εκτίμησε ότι παρά τα όσα γράφονται ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Σχολιάζοντας, τέλος, την αντιμνημονιακή δημαγωγία της ΝΔ, είπε απευθυνόμενος σε βουλευτή του κόμματος, ότι η ΝΔ στηρίζει τα επιμέρους μέτρα των διαρθρωτικών αλλαγών και στο τέλος μπορεί να στηρίξει και το ίδιο μνημόνιο, αλλά αυτό «είναι δικό σας θέμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου