Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΕΚOYAΔOΡ - Όλα δείχνουν τις ΗΠΑ πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα

 ΄Ενας από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος είναι ο συνταγματάρχης Μανουέλ Τέγιο απόφοιτος της διαβόητης Σχολής της Αμερικής.

Η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στο Εκουαδόρ για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα δείχνει την όξυνση της κατάστασης στη χώρα, και την κλιμάκωση των επιθέσεων των πιο αντιδραστικών κλικών της ολιγαρχίας για την ανατροπή και την πλήρη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης αυτής.  Oι επίδοξοι πραξικοπηματίες με εμπροσθοφυλακή την αστυνομία επιχείρησαν να καταλάβουν το κοινοβούλιο και να εξουδετερώσουν τον πρόεδρο Κορέα εκμεταλλευόμενοι  την κοινωνική ένταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μη επίλυσης χρόνιων κοινωνικοπολιτικών ανισοτήτων από την κυβέρνηση. Το εν εξελίξει πραξικόπημα αποτράπηκε και καταστάλθηκε, αν και πολλά από τα δεδομένα της όλης εξέλιξης παραμένουν όχι εντελώς διευκρινισμένα.
Από τις έρευνες που συνεχίζονται αναδεικνύεται η εμπλοκή αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και οργανώσεων που έχουν ιδρύσει. Αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο συνταγματάρχης Μανουέλ Τέγιο απόφοιτος της διαβόητης Σχολής της Αμερικής. Απόφοιτοι της αμερικανικής σχολής των δολοφόνων και πραξικοπηματιών ήταν και οι στρατηγοί Βάσκες Βελάσκες και Πρίνσε Σονάσο που ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια στην Oνδούρα στις 18 Ιούνη 2009.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ αποτελεί συνέχεια σε μια αλυσίδα παρόμοιων, όπως του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα το 2002, της προσπάθειας αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες στη Βολιβία το 2008, το πραξικόπημα στην Oνδούρα το 2009 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Σελάγια. Όλως τυχαίως πρόκειται για χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALDA), μια πολιτική και οικονομική ένωση που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την επέκταση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που προωθούν οι ΗΠΑ καθώς και με την προώθηση των ευρύτερων σχεδιασμών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τον έλεγχο και την καθυπόταξη των χωρών αυτών.




Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: