Καλές οι διαρθρωτικές αλλαγές, καλή η δημοσιονομική εξυγίανση, ακόμα καλύτερο το ύψους 110 δισ. ευρώ πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όμως, το ελληνικό χρέος απέχει πολύ από το να καταστεί βιώσιμο και ως εκ τούτου αποτελεί εστία για μια νέα κρίση στην Ευρώπη, μετά το 2012 (όταν και λήγει η χρηματοδότηση από το εν λόγω πακέτο) και πιθανότατα το 2014.
Αυτό εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της J.P. Morgan Chase, θεωρώντας ότι με τη λήξη του Προγράμματος Σταθερότητας ή και νωρίτερα θα υπάρχουν μόνο δυο επιλογές για την Ελλάδα: ή να προχωρήσει σε μια συντονισμένη και οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους της ή να λάβει και δεύτερο πακέτο στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσει το δανειακό της πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, τα άνευ προηγουμένου μέτρα που αποφασίστηκαν ή δρομολογούνται φέτος στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δηλαδή το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ήταν άκρως σημαντικά και απαραίτητα.
Ωστόσο, τονίζουν οι αναλυτές της J.P. Morgan, δεν είναι αρκετά για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση. Όπως επισημαίνουν, σε σχετική έκθεση με ημερομηνία 3 Αυγούστου, ενδέχεται να μην είναι δυνατό η Ελλάδα να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους της αποκλειστικά και μόνο με δικές της προσπάθειες, δηλαδή μέσω της δημοσιονομικής της εξυγίανσης.
Για να αρχίσει να μειώνεται το ελληνικό χρέος, κι επομένως να είναι βιώσιμο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 6% ετησίως, υποστηρίζει η J.P. Morgan. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ποσοστό (για την ακρίβεια 5,9%) που έχει θέσει ως στόχο και η ελληνική κυβέρνηση για το 2014.
Όμως, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, μεσολαβεί μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον στόχο του 6% και το πρωτογενές έλλειμμα 8,5% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της J.P. Morgan υποστηρίζουν ότι το 2012 η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει είτε να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ώστε να μειώσει σημαντικά την καθαρή του αξία, ή να εγκρίνει ένα νέο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η Ευρώπη θα επιλέξει το δεύτερο καθώς το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας αναδιάρθρωσης χρέους είναι τεράστιο.
Πηγή:www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου