Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Διαρκής επίθεση στα δικαιώματα και τη λαϊκή συνείδηση

Αναδιανομή της φτώχειας και νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
ΑΠΟ  ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ.
ΦΩΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣ
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις σαρωτικές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και το επόμενο διάστημα να επιβάλει νέα βάρβαρα μέτρα, πρόταξε χτες σε συνέντευξή του σε ξένη ιστοσελίδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαιτώντας μάλιστα από τον ελληνικό λαό να «επιδείξει πνεύμα συλλογικής ευθύνης» (!) για να ξεπεραστεί η κρίση. Να συνυπογράψει δηλαδή τη σφαγή του, για να τη βγάλει καθαρή από την κρίση το κεφάλαιο που την προκάλεσε.
Με ένα νέο πακέτο μέτρων να βρίσκεται προ των πυλών και εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όποιον αντιστέκεται στην πολιτική του μνημονίου, καλώντας προκλητικά τους εργαζομένους «να ξεπεράσουν παγιωμένες συμπεριφορές» και τους «πολίτες να συστρατευθούν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση.
Την επόμενη βδομάδα, με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από την Πάρο, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα καταληχθούν τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης και ο προγραμματισμός των επόμενων νομοσχεδίων. «Κάνουμε αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Αλλά η κρίση είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγές», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, δίνοντας το στίγμα των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Νέο αντιλαϊκό κύμα μέτρων
Το πλαίσιο νόμων, που προωθεί και ετοιμάζεται να διευρύνει η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων, θα πλήξει το λαϊκό εισόδημα και θα πετσοκόψει τις κοινωνικές παροχές.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα:
-- Νέα φοροεπιδρομή, με τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή 23% του ΦΠΑ προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.
-- Κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων.
-- Συγχώνευση υπηρεσιών των ΔΕΚΟ (κυρίως σε ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες), των ΟΤΑ και του Δημοσίου, που θα επιφέρουν μαζικές απολύσεις.
-- Δραστικές περικοπές παροχών και κονδυλίων στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.
-- Κατάθεση νέου αντιδραστικού «νόμου - πλαισίου» για τα ΑΕΙ.
-- Κατάθεση νομοσχεδίου «για την ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας», που θα στοχοποιεί ακόμα πιο δραστικά τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, και με αφορμή την υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για τη λήψη επιπρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων μέσα στο 2010 ή στις αρχές του 2011. Χτες, πάντως, στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ρυθμοί του δημοσιονομικού προγράμματος είναι «ικανοποιητικοί» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011».
Αναδιανομή της φτώχειας
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποπροσανατολιστική επιχείρηση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί κλίμα προσμονής στα λαϊκά στρώματα για εξαγγελίες μέτρων δήθεν «κοινωνικής πολιτικής» από τη ΔΕΘ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος υποστήριξε χτες ότι «τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας ετοιμάζουν πακέτα κοινωνικού χαρακτήρα» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση, με προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως τα προγράμματα «κοινωνικής οικονομίας» που παρουσίασε χτες ο Α. Λοβέρδος, επιδιώκει να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να καταστήσει τους ανέργους και τους φτωχούς εργαζόμενους συνένοχους στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες και χτεσινά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει την «αναδιανομή» διαφόρων επιδομάτων, επιβάλλοντας «εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια». Ουσιαστικά, θα περικόψει τα επιδόματα από μια μεγάλη κατηγορία σημερινών δικαιούχων, για να τα αποδώσει στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει ακόμα την επέκταση των «θέσεων σε παιδικούς σταθμούς» και τη διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους, τη λειτουργία των οποίων θα αναλάβουν οι δήμοι, με το κόστος να μετακυλίεται ξανά στο λαό.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και τα σχέδια της κυβέρνησης για την τόνωση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Δίνοντας μια πρώτη γεύση, χτες, στη συνέντευξή του, αφού αναφέρθηκε στις ανατροπές που ψήφισε στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει «νόμο που θα εξασφαλίσει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον» και θα καταστήσει «ανταγωνιστική» την ελληνική οικονομία, δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Πηγή:www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: