Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 6ο έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,  

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά. Μια κρίση οικονομική, πολιτική και ιδεολογική ξεδιπλώνεται μπροστά μας αναδεικνύοντας την αδυναμία του ίδιου του καπιταλισμού να ελέγξει τις αντιφάσεις του και να βρει διέξοδο καθώς οι παλιές συνταγές του κευνσιανισμού και του νεοφιλελευθερισμού αδυνατούν να δώσουν διέξοδο στη κερδοφορία του κεφαλαίου. Η κρίση του ιμπεριαλισμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αστάθεια και το κίνδυνο νέων πολεμικών εκρήξεων.
 Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση από τη μεριά των δυνάμεων του κεφαλαίου για να φορτώσουν την κρίση που αυτές δημιούργησαν στην εργατική τάξη και το λαό.
Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ θέλει να καταργήσει τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα και να επιβάλει συνθήκη κοινωνικής βαρβαρότητας. Και μαζί με αυτό πάνε χέρι-χέρι οι επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες, στα δικαιώματα των μεταναστών, στο περιβάλλον και τη ζωή μας. Αυτές τις μέρες, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη που πλημμύρισαν τους δρόμους σε πολλές πόλεις του Πλανήτη και στην ίδια την Αθήνα για να απαιτήσουν τη καταδίκη  των δολοφόνων των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας , να σπάσει η απομόνωση της Γάζας και να διακοπούν οι σχέσεις με το σιωνιστικό απαρτχάιντ του Ισραήλ στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης και της ελπίδας.
Πάνω από όλα το μήνυμα της ελπίδας το στέλνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια. Το στέλνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές που έμπρακτα θέλησαν στο Σύνταγμα, στις 5 Μάη να αμφισβητήσουν τη σύγχρονη κοινοβουλευτική δικτατορία.  
Αυτές οι μάχες σήμερα κάνουν όντως επιτακτική την κοινή δράση των εργαζόμενων και του κόσμου της Αριστεράς μέσα στο κίνημα: για την προβολή των κοινωνικά αναγκαίων στόχων, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και έναν πανεργατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό διαρκείας, με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, για τη συγκρότηση μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές, για τη συνάντηση με τη εργατική και λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ μέσα στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις. Μόνο που για να έχει περιεχόμενο η κοινή δράση, να νικήσουν σήμερα οι αγώνες και να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση της αστικής πολιτικής χρειάζεται να έχουν στόχους που να απαντούν στην καρδιά της επίθεσης.
Πρέπει να μπει καθαρά το αίτημα για παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους και για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Δεν έχουν θέση οι αυταπάτες για την ΕΕ, η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, δεν θα γίνει ποτέ «μηχανισμός αλληλεγγύης», είναι να ανάγκη να μπει ο στόχος της της αντικαπιταλιστικής ρήξης – αποδέσμευσης από την ΕΕ, όχι στη κατεύθυνση της περιχαράκωσης αλλά του κοινού διεθνιστικού αγώνα των εργαζόμενων σε όλη τη Ευρώπη για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική. Είναι ώριμο και επιτακτικό το αίτημα της άμεσης εθνικοποίησης των τραπεζών και των άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων στην υπηρεσία της προστασίας, ικανοποίησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τέτοιοι στόχοι μπορούν να δώσουν πραγματικά νικηφόρα προοπτική στο κίνημα. 
Ταυτόχρονα, αυτή η μάχη βάζει ψηλά τον πήχη για την Αριστερά. Εμείς λέμε ότι δεν έχει νόημα μια κουβέντα για την ενότητα που γίνεται πάντοτε «από πάνω και προς τα δεξιά», οδηγώντας στην υποταγή της Αριστεράς στην αστική πολιτική. Εμείς λέμε αυτή η συζήτηση να γίνει «από τα κάτω και προς τα Αριστερά». Πρέπει η Αριστερά να διαλέξει έμπρακτα να στηρίξει το κίνημα, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να ξεκόψει από κάθε διεκδίκηση κυβερνητικής εξουσίας σε συνεργασία με τα κόμματα του κεφαλαίου, κάθε εκδοχή κυβερνητισμού, κάθε συνδιαχειριστική λογική. Πρέπει να έχει καθαρή θέση πλήρους αντίθεσης στην ΕΕ και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Χρειάζεται αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης.  
Μόνο έτσι θα μπορέσει η Αριστερά να ξαναγίνει συνώνυμη με την αντίσταση, την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων και του ίδιου του συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για μια νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική. 
Σε αυτό το πλαίσιο, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Το χαιρετισμό εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απηύθυνε ο σ. Πέτρος Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: