Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΙΣΠΑΝΙΑ-«Αντιδράσεις» στα αντιλαϊκά μέτρα-Αναδεικνύεται η κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και η έλλειψη ισχυρού ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα

Στον απόηχο των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπουν μείωση κατά 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 και «πάγωμά» τους το 2011, 13.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κατάργηση σειράς επιδομάτων και περικοπές των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις, που ανακοίνωσε ο «σοσιαλιστής» Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο χτες έγινε συνάντηση με τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα ισπανικά συνδικάτα Εργατικές Επιτροπές «CCOO» (ιδρύθηκαν από το ΚΚ Ισπανίας) και Γενική Ενωση Εργατών «UGT» (πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα), έχουν πρωτοστατήσει για ολόκληρες δεκαετίες στη λογική της ταξικής συνεργασίας, στους «κοινωνικούς διαλόγους» και χτες ανακοίνωσαν πως προς το παρόν δε βλέπουν το ενδεχόμενο διενέργειας γενικής απεργίας.

Η μόνη αντίδραση εργαζομένων που υπάρχει προς το παρόν είναι αυτή της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (FSP) της «UGT», που κήρυξε για τις 2 Ιουνίου γενική απεργία στο δημόσιο τομέα, και κάλεσε τα μέλη της σε διαδηλώσεις στις 20 Μάη. Οι δύο επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και κάτω από την πίεση που υπάρχει από τη βάση των εργαζομένων, δήλωσαν ότι στηρίζουν αυτές τις πρώτες κινητοποιήσεις και υποτίθεται ότι δεν «αποκλείουν οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης».
Χαρακτηριστική για την κατάσταση του συμβιβασμένου συνδικαλισμού στην Ισπανία είναι η δήλωση, σε ραδιόφωνο, του επικεφαλής των Εργατικών Επιτροπών, Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόξο, πριν τη συνάντηση με τον Θαπατέρο, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας γενικής απεργίας: «Είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα μας σε μια ώρα όπως αυτή. Αποφάσεις που είναι τόσο σοβαρές, αν ληφθούν, θα πρέπει να έχουν αποτελέσει το αντικείμενο σοβαρής σκέψης». Τα όποια σχόλια περισσεύουν, σε μια περίοδο που οι Ισπανοί εργάτες πληρώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 20%.

Από την πλευρά του, το ΚΚ Ισπανίας, καταδικάζοντας τα μέτρα καλεί σε γενική κινητοποίηση τους εργαζόμενους, χωρίς να κάνει λόγο για γενική απεργία.

Σε γενική απεργία καλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, με χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θαπατέρο αποτελούν άμεση επίθεση στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και στήριξη στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του κεφαλαίου και των εργοδοτών. Κανείς στο κοινοβούλιο δεν έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση ενάντια σ' αυτήν τη στρατηγική. Το Λαϊκό Κόμμα (PP), ενώ ασκεί κριτική, χειροκροτεί αυτήν την πολιτική, καθώς είναι η ίδια που ακολουθούσε. Για άλλη μια φορά, στο κοινοβούλιο δεν έχει ακουστεί η φωνή του εργαζόμενου λαού» και καταλήγει: «Σήμερα θα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε αυτές τις πολιτικές με σταθερή κινητοποίηση των λαϊκών και επαναστατικών δυνάμεων, για να φτάσουμε σε μια γενική απεργία». Τέλος καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος «να δραστηριοποιηθούν και να οργανώσουν την εργατική τάξη ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές ζητώντας παράλληλα από τα συνδικάτα να προχωρήσουν στην προκήρυξη γενικής απεργίας».

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: