Με απαράδεκτες διαδικασίες «πέρασε» τροπολογία που της δίνει το δικαίωμα να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο στην έγκριση των αντιλαϊκών «πακέτων»
Με μια προσβλητική για το λαό πραξικοπηματική ενέργεια, που ξεμπροστιάζει το πραγματικό περιεχόμενο της αστικής δημοκρατίας, των κομμάτων και των θεσμών της, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες την τελευταία στιγμή (στο τέλος της συνεδρίασης) και ψήφισε τροπολογία στο «Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», με την οποία καταργείται ουσιαστικά η Βουλή τόσο στο νομοθετικό της έργο, όσο και ως βήμα για την ενημέρωση του λαού και την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κομμάτων, όπως το αξιοποιεί το ΚΚΕ.
Με την τροπολογία, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ιμπεριαλιστική τρόικα, χωρίς αυτές να ψηφίζονται από τη Βουλή, η οποία πλέον απλά θα ενημερώνεται εκ των υστέρων.
Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι, μαζί με βουλευτές των άλλων κομμάτων, ζήτησαν την απόσυρσή της. Ομως, ο προεδρεύων, Γ. Νιώτης, προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφισή της, χωρίς να δώσει την ευκαιρία στο ΚΚΕ να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία, όπως ζητούσε.
Η κατάπτυστη τροπολογία
Η τροπολογία ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και αλλάζει προς το χειρότερο ένα σημαντικό τμήμα του μνημονίου που ψηφίστηκε μόλις προχτές.
Στο κατάπτυστο κείμενο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. την Πέμπτη σημειωνόταν στο επίμαχο σημείο:
Εκλεισε το θέμα άρον άρον
Υποκρισία από ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
«Παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την ΕΕ, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου ("μηχανισμός οικονομικής στήριξης"). Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για κύρωση».
Με τη χτεσινή τροπολογία, η τελευταία παράγραφος αλλάζει ως εξής: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει με την τρόικα και αυτόματα θα τίθεται σε ισχύ όποιο αντιλαϊκό μέτρο συναποφασίζεται στην πλάτη του λαού εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (περικοπές μισθών, επιδομάτων, εργατικών κατακτήσεων, κ.ά.), προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο μηχανισμός δανειοδότησης. Ολα αυτά τα μέτρα θα ισχύουν με την υπογραφή του υπουργού και η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται.
Δικαιολογώντας την απαράδεκτη τροπολογία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή γίνεται για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των ποσών δανεισμού στην ώρα τους από την ΕΕ και οι συμβάσεις αυτές «στη συνέχεια θα έρθουν και στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση». Αυτό όμως έρχεται σε καταφανέστατη αντίφαση με την τροπολογία που ψηφίστηκε, αφού ο υπουργός αφαίρεσε τη φράση «κύρωση από τη Βουλή», και την αντικατέστησε με τη «συζήτηση στη Βουλή».
Σύνταγμα και νόμοι στα μέτρα τους
Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ισχυριζόταν απροκάλυπτα ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν αίτημα των «συνεταίρων» στο μηχανισμό δανειοδότησης. Οπως σημειώνεται, χτες «το πρωί και μετά την ψήφιση του νόμου, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου, ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της».
Με δυο λόγια, κατά την εξήγηση του υπουργείου, ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, αξίωσαν - και κατάφεραν - η υπογραφή του υπουργού να μην υπόκειται σε καμιάς μορφής επικύρωση από τη Βουλή και να αποτελεί δέσμευση για το κράτος αυτόματα μόλις υπογραφεί από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αποκαλύπτει και μια ακόμα αθλιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η τροπολογία «πατάει» στο άρθρο 36, παρ. 1 του Συντάγματος, όπου για άλλου είδους συμφωνίες και συνθήκες προβλέπεται γι' αυτές να «ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις».
Η θέση αυτή είναι ψευδέστατη και δείχνει ότι τα αστικά κόμματα ερμηνεύουν το Σύνταγμα κατά το δοκούν, κάνοντάς το λάστιχο. Κι αυτό επειδή οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του ίδιου άρθρου, που επικαλείται ο υπουργός, προβλέπουν χωρίς περιστροφές τα εξής:
«2. Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Ελληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.
3. Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά.
4. Η κύρωση διεθνών συνθηκών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το άρθρο 43 παράγραφοι 2 και 4».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τόνισε ότι το περιεχόμενό της «αποδεικνύει αυτό που από καιρό λέει το ΚΚΕ, ότι ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο».
Εμείς, συνέχισε, λέγαμε από το 1991 ότι διά μέσου της Συνθήκης του Μάαστριχτ εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Τόνισε ακόμα ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η επίκληση του Συντάγματος είναι πλέον «λάστιχο», αφού τα αστικά κόμματα όποτε θέλουν το τσαλαπατάνε και όποτε θέλουν το επικαλούνται.
Παρά τις διαμαρτυρίες βουλευτών και από τα άλλα κόμματα, ο προεδρεύων, Γ. Νιώτης, προχωρούσε στη διαδικασία ψήφισης. Με παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, ζήτησε να σταματήσει η συνεδρίαση, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Μέσα σε κλίμα έντασης από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, τελικά ο Γ. Νιώτης έκλεισε τη συνεδρίαση, ανακοινώνοντας ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια ήταν παρόντες λιγότεροι από πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Υπενθυμίζεται ότι εάν δε γίνει ονομαστική ψηφοφορία, τα νομοσχέδια υπερψηφίζονται με την αρχή «της δεδηλωμένης». Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, και του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε. Ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας έκαναν και οι ΚΟ του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δεν υπήρξε καμία αντίδραση για το θέμα.
Υποκρισία από ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Από τη ΝΔ, ο Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν μπορεί να νομοθετεί η Βουλή με αυτό τον τρόπο, προσπερνώντας για λόγους άσφαιρης δημαγωγίας το γεγονός ότι με τον ίδιο τρόπο μεταχειριζόταν και η κυβέρνηση του δικού του κόμματος το Κοινοβούλιο. Ο Α. Ροντούλης από τον ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για καταπάτηση της αξιοπρέπειας του Σώματος, όταν 24 ώρες πριν είχε ψηφίσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο μνημόνιο, που στόχο έχει να καταρρακώσει κάθε έννοια αξιοπρεπούς ζωής και δικαιώματος από τη σκοπιά του λαού. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για πολιτικό πραξικόπημα που γελοιοποιεί τους θεσμούς.
Το απόγευμα, με ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ., επικαλούμενος δήλωση του προέδρου της Βουλής, πάει να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι «με νέα νομοθετική ρύθμιση, θα αναιρεθεί το περιεχόμενο της απαράδεκτης τροπολογίας που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση».
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου