Εκδήλωση τιμής στους 200 κομμουνιστές ήρωες, που εκτελέστηκαν πριν από 66 χρόνια, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, διοργανώνει την Κυριακή 9 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.
Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες 28 Κομμουνιστικών και Δημοκρατικών Νεολαιών.
To Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 9 το πρωί, για την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η μετάβαση και η επάνοδος είναι δωρεάν.
Το ιστορικό
Κατά την περίοδο 1942 - 1944, το Σκοπευτήριο χρησιμοποιήθηκε από τα στρατεύματα κατοχής σαν τόπος εκτέλεσης εκατοντάδων πατριωτών, κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Είναι χώρος καθαγιασμένος με το αίμα ηρώων αγωνιστών από όλες τις γωνιές της πατρίδας. Είναι χώρος τιμής και θυσίας για τη λευτεριά, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Την Πρωτομαγιά του '44, οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που τους πήραν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
Απ' αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Απ' όταν έγιναν γνωστές οι δολοφονικές προθέσεις των κατοχικών στρατευμάτων, στις 27 Απρίλη του 1944, ξεδιπλώθηκε από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ μια τεράστια λαϊκή κινητοποίηση για την αποτροπή της σφαγής.
Την παραμονή της εκτέλεσης, οι δυνάμεις κατοχής πήγαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου και επέλεξαν τα θύματά τους. Στον κατάλογο των θυμάτων, με τον αριθμό 71, υπήρχε το όνομα του Ακροναυπλιώτη Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Επρόκειτο για ένα νέο άνθρωπο, καλλιεργημένο, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ψυχή των κρατουμένων του στρατοπέδου. Ο διοικητής του στρατοπέδου ζήτησε από τον Σουκατζίδη να δεχτεί την αντικατάστασή του από τη λίστα των μελλοθανάτων, για να πάρει την ηρωική απάντηση: «Δέχομαι, κύριε διοικητά, τη ζωή, με τον όρο πως δεν πρόκειται να την πάρω από άλλον κρατούμενο. Μόνο όταν η θέση μου μείνει κενή!».
Οι 200 μελλοθάνατοι κομμουνιστές οδηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής - στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», όπως το ονόμασε ο λαός αργότερα - το πρωί της Πρωτομαγιάς του '44. Εκεί τους χώρισαν σε εικοσάδες και τους εκτέλεσαν.
Ασβεστο το μήνυμα της θυσίας
Συμπυκνώνοντας το μήνυμα της ηρωικής θυσίας, η ΚΟΑ του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα της αυριανής εκδήλωσης:
«Η θυσία των 200 κομμουνιστών αποτελεί πηγή έμπνευσης για το εργατικό κίνημα, ιδίως σήμερα που η αστική τάξη, τα επιτελεία της και τα κόμματά της προχωρούν σε μια γενικευμένη επίθεση κατά των εργαζομένων.
Η θυσία των καλύτερων παιδιών της εργατικής τάξης είναι φάρος που φωτίζει το δρόμο της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία.
Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του κομμουνιστικού κινήματος, ο αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, που θα φέρουν με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική εξουσία. Για να γίνει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κίνητρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου