Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ-ΣΤΟ 11,3% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2010


Στο 11,3% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο από 9,4% τον ίδιο μήνα του 2009 και 10,2% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι ανήλθαν σε 567.132 άτομα.


Στις γυναίκες το ποσοστό φθάνει το 14,9% έναντι 8,7% των ανδρών. Η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην ηλικία από 15 έως 24ων ετών με 30,4% και ακολουθούν τα άτομα από 25 έως 34ων με 14,6%.


Σε επίπεδο περιφερειών η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά με 19,1%, στη δυτική Μακεδονία με 17,7% και στο νότιο Αιγαίο με 15,3%.


Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο σε 4.276.258 άτομα.

«Θεσμοποιούμε τη σύγκρουση των γενεών»
«Με τις προτάσεις στο ασφαλιστικό θεσμοποιούμε τη σύγκρουση των γενεών, αντί για την αλληλεγγύη των γενεών» δήλωσε την Τρίτη στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο επιστημονικός συνεργάτης της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.


Ο κ. Ρομπόλης έκανε λόγο για μείωση συντάξεων σε ποσοστό έως 30%.


«Αλλάζει ο χαρακτήρας του συστήματος που μεταβάλλεται από κράτος πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας. Πρόκειται για ανατρεπτική εξέλιξη, δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ασφάλιση αλλά για ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομική ευθύνη» υπογράμμισε.


Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι στην Αμερική «βλέπουμε ότι στην Αμερική πάνε σε σύστημα υγείας δημόσιου χαρακτήρα, ενώ στην Ευρώπη πάμε σε σύστημα ιδιωτικοποιημένο».


«Η νέα γενιά θα πληγεί και σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό αλλά και στο θέμα της ανεργίας» επισήμανε.


Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δήλωσε επίσης ότι η συνταγή του ΔΝΤ είχε διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικές χώρες, επικαλούμενος ως παραδείγματα τη Βραζιλία και την Αργεντινή.


«Η Βραζιλία διέθετε πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομία της μπόρεσε να ανακάμψει, σε αντίθεση με την Αργεντινή που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα» παρατήρησε.

Πηγή:www.skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: