Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Αναμένεται υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P Επώδυνα μέτρα για τους πολίτες ανακοινώνει η κυβέρνηση


«Παρελθόν» θα αποτελούν από σήμερα μια σειρά προνομίων και κεκτημένων πολλών δεκαετών για τους μισθοσυντήρητους και τους απλούς πολίτες, καθώς στις δύο το μεσημέρι αναμένεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. 


Ωστόσο δεν αποκλείεται  και αυτά τα μέτρα να πέσουν «στο βρόντο» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε τελικά να αποτρέψει τα στελέχη του Οίκου Standard and Poor’s –που βρέθηκαν για το λόγο αυτό στην Αθήνα- να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας, για την οποία είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες. Ο οίκος αξιολόγησης μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει και σήμερα ακόμη στη σχετική ανακοίνωση, χωρίς να περιμένει τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες, για να δει ποια θα είναι τελικώς τα νέα μέτρα και πώς θα γίνουν δεκτά αυτά σε Βρυξέλλες, Γερμανία και αγορές! 

Μία τέτοια εξέλιξη  ενδεχομένως να ακυρώσει στην πράξη  τον θετικό αντίκτυπο που θα ανέμενε η κυβέρνηση να έχουν τα νέα μέτρα και η «θυσία» στον «βωμό» των ελλειμμάτων και του χρέους.  Έτσι η ανακοίνωση των μέτρων εξελίσσεται κυριολεκτικά σε «ρώσικη ρουλέτα» με ... πολλές «σφαίρες», που παίζεται στα κεφάλια των ελλήνων πολιτών, αλλά και της ίδιας της χώρας που δυσκολεύεται να δανειστεί όσα μέτρα και αν λάβει... 
 «ΚΟΨΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ» 

Το μήνυμα πάντως που φαίνεται να στέλνουν στην κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες είναι πως «αν δεν κόψετε τον 14ο μισθό, δεν κάνετε τίποτε»... Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Τάρντιο, ρωτήθηκε ευθέως αν η  Κομισιόν ζήτησε «επίσημα ή ανεπίσημα» να περικόψει ή να μειώσει η Ελληνική Κυβέρνηση το 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, εκείνος απάντησε πως «επισήμως» η  Κομισιόν  δεν υποβάλλει αιτήματα  με τόση λεπτομέρεια, αλλά τόνισε ξεκάθαρα πως το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα είναι τεράστιο. 
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περικοπές (και όχι κατάργηση) του 13ου και του 14ου μισθού. «Θα έχουμε 14 πληρωμές αλλά όχι 14 μισθούς» τόνιζε χαρακτηριστικά παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει, συμπληρώνοντας με νόημα πως «ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι συνήθως κατά τι μεγαλύτερος από τον βασικό μισθό». 

Τα βασικά σενάρια  που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό για  τον 14ο μισθό προέβλεπαν: 

·       περικοπή 10% - 20% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά και το επίδομα αδείας 

·        πλήρη κατάργηση  του επιδόματος αδείας ή

·        μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων, ώστε να μείνει ανέπαφο το δώρο Πάσχα που θα καταβληθεί στα τέλη του μηνός.  

Η επιβολή φόρου  στα είδη πολυτελείας φαίνεται πως εγκαταλείπεται, καθώς θα έπρεπε να κινηθεί σχετική διαδικασία στην ΕΕ και να επιτευχθεί συμφωνία από τα κράτη-μέλη, που «σκοντάφτει» όμως και στο γεγονός ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τις ίδιες χώρες (πχ αυτοκίνητα από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία κλπ). 

Η κυβέρνηση  αναμένεται επίσης να προχωρήσει στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ή τρεις μονάδες (από 19% στο 22%) με τον οποίο επιβαρύνονται τα περισσότερα αγαθά (πλην των τροφίμων) και οι υπηρεσίες.   

Ιδιαίτερα μεγάλες  θα είναι οι επιβαρύνσεις από την αύξηση που θα επιβληθεί στον ειδικό φόρο στα καύσιμα κατά 5-12 λεπτά στο λίτρο, ανάλογα με το ύψος της. Η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που προσδοκά από την τελευταία αύξηση του φόρου κατά 25%. 

Την ώρα που  η  κυβέρνηση θα ανακοινώνει την  κυβέρνηση τα νέα μέτρα, η Κομισιόν θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, ενώ  την Πέμπτη από την Φραγκφούρτη θα εκπέμψει το δικό της μήνυμα στις αγορές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή:www.protothema.gr-Του Κωστή Πλάντζου

Δεν υπάρχουν σχόλια: