Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εκβιασμός: μείωση μισθού ή απόλυση


    * Στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες ξηλώνουν τις συλλογικές συμβάσεις και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δεχθούν περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής απασχόληση με το δίλημμα της απόλυσης
    * Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη υπογράφτηκαν 1.800 ατομικές συμβάσεις εργασίας
    * Στην Κεντρική Μακεδονία πέρυσι καταγράφηκαν 43.520 συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης


    Ανυπεράσπιστοι μπροστά στην κρίση οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία στοιχεία έδωσε χθες η Επιθεώρηση Εργασίας, αντιμετωπίζουν τα εκβιαστικά διλήμματα των εργοδοτών και αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή μερικής εργασίας.
    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους δύο πρώτους μήνες φέτος μόνο στη Θεσσαλονίκη υπογράφτηκαν 6.800 ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, στην Κεντρική Μακεδονία, πέρυσι καταγράφηκαν 43.520 συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
    Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την ένταση της επίθεσης των εργοδοτών, οι οποίοι επιχειρούν να μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα. Αξιοποιούν τη νομοθεσία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις Παπανδρέου περί "κατάργησης του εργασιακού μεσαίωνα" δεν άλλαξαν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συζητείται η κατάργηση ακόμη και του ορίου απολύσεων, καθώς και η περαιτέρω παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων, αξιώσεις που εγείρουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε.


    Πηγή:ΑΥΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: