Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γερμανογαλλική στήριξη με δεσμά



Ο γαλλογερμανικός άξονας αποφάσισε να στηρίξει την ελληνική οικονομία, φοβούμενος ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αν συνεχίζονταν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος της Ελλάδας και των άλλων αδύναμων οικονομιών του μεσογειακού Νότου. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή μορφή τής στήριξης, αντιληφθήκαμε όμως ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει οικονομικά ή και πολιτικά ανταλλάγματα.
Δεν αρκεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αποφασιστούν και άλλα σκληρά μέτρα. Ένα πρόγραμμα, που, ακόμη και στην πρώτη εκδοχή του, οδηγούσε την ελληνική οικονομία στην ύφεση, τώρα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε λαιμητόμο. Θα αντέξει η κοινωνία; Ο γαλλογερμανικός άξονας στέλνει τοποτηρητή στην Αθήνα, στην ουσία εγκαθίσταται καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού - πολιτικού ελέγχου.
Τα όσα αποφασίζουν Βερολίνο και Παρίσι ανακόπτουν την άγρια πίεση των αγορών, αλλά μεταφέρουν την πίεση στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρόκειται για σχέδιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά για επιβολή όρων. Στην ουσία, διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ξένων πιστωτών μας, καθώς το 37% του εξωτερικού χρέους της χώρας αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στις γερμανικές τράπεζες χρωστάμε 45 δισ. δολάρια.
Ας μην περάσει απαρατήρητο ότι ήδη από πέρυσι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε στρώσει το έδαφος για την περιβόητη "ευρωπαϊκή στήριξη". Είχε εξαγγείλει τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ως αντιπαροχή για τα δάνεια που επρόκειτο να ζητήσει. Χθες, ο Γ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε την παραγγελία για έξι γαλλικές φρεγάτες, κατά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι. Ήταν, άραγε, τυχαίο ότι στις περιβόητες περικοπές των δημοσίων δαπανών που πρότεινε η Κομισιόν δεν περιλαμβάνονταν τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα;
Βραχυπρόθεσμα η ελληνική οικονομία μπορεί να αποφύγει τις επιθέσεις των αγορών. Δεν πρόκειται όμως να ξεφύγει από την ύφεση. Οι επιπτώσεις θα είναι όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές. Άλλωστε ο τρόπος που στις Βρυξέλλες αποφασίζεται η "στήριξη" προς την Ελλάδα θυμίζει παλαιότερες εποχές εγγυητριών δυνάμεων...

Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: