Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο ... Πέρσι Τζάκσον και το ΚΑΣ




Η ελληνική και παγκόσμια μυθολογία έχει κατακρεουργηθεί πολλάκις από το Χόλιγουντ. Οι έφηβοι στις ΗΠΑ έχουν τσουβαλιάσει τον Ηρακλή, τον Θησέα και τις Αμαζόνες μαζί με τον Μπάτμαν, την Κατγούμαν και τον Σπάιντερμαν. Αυτή η επίθεση στη συνείδηση αφορά όλο τον κόσμο. Διότι οι μυθολογίες των λαών της Γης αποτελούν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης, Ιστορίας. Δεν είναι «σενάρια», για κέρδος και ιδεολογική χειραγώγηση.


Τέτοια περίπτωση είναι η ταινία της χολιγουντιανής «FOX» υπό τον τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η κλοπή της αστραπής». Ο Πέρσι είναι ένας πιτσιρικάς στα πρότυπα του Χάρι Πότερ, ο οποίος είναι ...«ημίθεος», απόγονος Ολύμπιου θεού, ενώ ο ίδιος ο Ολυμπος είναι ...η ταράτσα του ουρανοξύστη της Ν. Υόρκης «Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ»!


Όλα αυτά θα αποτελούσαν ακόμη μια περίπτωση «μπλοκμπάστερ» που θα έκανε κατά μερικά δισ. δολάρια πλουσιότερη τη «FOX», χωρίς να αντέχει σοβαρής κριτικής. Κι όμως! Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομοφώνως μάλιστα (!), να δώσει άδεια για τη συνέντευξη των συντελεστών της ταινίας - μεταξύ αυτών οι «σταρ» Ούμα Θέρμαν και Πιρς Μπρόσναν και ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους - στο προαύλιο του εστιατορίου «Διόνυσος» απέναντι από την Ακρόπολη, στα τέλη του μήνα. Ετσι, το ελληνικό κράτος θέτει, ουσιαστικά, υπό την «αιγίδα» του την ταινία. Το επιχείρημα; «Διαφήμιση» της χώρας και «προσέλκυση» τουριστών στα μουσεία, διότι πέφτει η επισκεψιμότητα.


Γι' αυτό όμως πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία; Γι' αυτό σκάβουν οι κακοπληρωμένοι και υπό συνεχή εργασιακή ομηρία αρχαιολόγοι για να αναδείξουν το παρελθόν αυτού του τόπου; Γι' αυτό αγωνιούν οι δάσκαλοι στα σχολειά, μπας και καταφέρουν να «φυτέψουν» ένα δράμι γνώσης στα παιδιά, που βομβαρδίζονται με τις «εκδοχές» του Χόλιγουντ για την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας τους; Ας αντικατασταθούν, λοιπόν. Με τους σεναριογράφους της «FOX»...

Πηγή:Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: