Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Περού: "Φωτεινό Μονοπάτι" προς τις κάλπες

Την ψήφο των περουβιανών πολιτών στις επόμενες γενικές εκλογές θα διεκδικήσει το "Φωτεινό Μονοπάτι" ανακοίνωσαν χθες οι δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη της οργάνωσης Αμπιμαέλ Γκουσμάν. Η προσπάθεια εντάσσεται σε μία ευρύτερη κίνηση με στόχο την παροχή γενικής αμνηστίας για την περίοδο του εμφυλίου που στις δεκαετίες του '80 και του '90, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69.000 άνθρωποι.

"Πρόκειται να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της χώρας ως κίνημα σε εθνικό επίπεδο και επίσης στις εκλογές, εθνικές, περιφερειακές ή δημοτικές", δήλωσε ο Αλφρέντο Κρέσπο, ένας από τους δικηγόρους του Γκουσμάν ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. "Νομίζουμε ότι στη χώρα μας πρέπει να δοθεί γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κοινωνικούς μαχητές" προσέθεσε ο Κρέσπο, σύμφωνα με τον οποίο το νέο κόμμα, το "Κίνημα για την Αμνηστία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα" θα συμμετέχει με τους δικούς τους υποψηφίους ή θα υποστηρίξει άλλους υποψηφίους αριστερών κομμάτων.
Οι δικηγόροι πρόσθεσαν ότι το Φωτεινό Μονοπάτι έδωσε ένα δίκαιο πόλεμο και ζήτησαν την απελευθέρωση του Γκουσμάν, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι ποτέ δεν προσήχθησαν σε δίκη. Δεν απέκλεισαν παράλληλα το ενδεχόμενο το νέο κόμμα να προχωρήσει σε συνασπισμό με άλλα κόμματα της αριστεράς φέρνοντας ως παράδειγμα το κίνημα του Πατέρα Αράνα, το οποίο όπως είπε τους "ενδιαφέρει πολύ". Πρόκειται για το κίνημα που έχει ιδρύσει ο Μάρκο Αράνα, ένας προοδευτικός ρωμαιοκαθολικός ιερέας.
Ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία δεν έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2011 και υποψήφιοι τόσο από τη δεξιά, όσο και από την αριστερά έχουν αρχίσει να κινούνται. Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει μέχρι στιγμής ο βουλευτής της δεξιάς, Κέικο Φουτζιμόρι, ο πατέρας του οποίου Αλμπέρτο, είναι στη φυλακή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή:ΑΥΓΗ-Τρίκκας Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: