Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

«Φιέστες» για να κρύψουν την προσφορά του σοσιαλισμού !

Στα πλαίσια των «γιορτών» που διοργανώνονται από όσους συνέβαλαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, το Βερολίνο ήδη έχει πάρει χρώμα υποτίθεται ...ιστορίας για τα 20 χρόνια από την «πτώση του τείχους του Βερολίνου». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία που περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας και «δρώμενα» αναπαράστασης, που στόχο έχει να παρουσιάσει την ΓΛΔ ως μια «δικτατορία», μια «φυλακή». Ολη αυτή η εκστρατεία γίνεται σήμερα από θέσεις ισχύος από τους νικητές, που θέλουν να επιδράσουν στη συνείδηση των νέων γενεών. Κρύβοντας τη λυσσαλέα προσπάθεια που κατέβαλε ο ιμπεριαλισμός από την πρώτη στιγμή, με τον «ψυχρό πόλεμο», για να διαλύσει τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Και η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου ξεκόβεται από την ιστορική περίοδο, από τις απειλές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από την ταξική πάλη που συνεχιζόταν και με τη μορφή της παγκόσμιας αντιπαράθεσης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού και παρουσιάζεται εντελώς αντεστραμμένα.



Στις φιέστες, που θα κορυφωθούν στις 9 Νοέμβρη, περιλαμβανόταν και η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Βερολίνο όπου πήραν μέρος ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 78 χρονών, που πρωτοστάτησε στην τελική φάση ανατροπής του σοσιαλισμού και στη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Τζορτζ Μπους (85 χρονών) ο πρεσβύτερος και ο Χέλμουτ Κολ (79 χρονών), πρώην καγκελάριος. Οι τρεις τους θυμήθηκαν τα επιτεύγματά τους: Ο Κολ (σε καροτσάκι, που με δυσκολία μιλάει λόγω πρόσφατου εγκεφαλικού) εξήρε τον Μπους, λέγοντας «ήταν πάντα εκεί για να σου φτιάχνει τη διάθεση». Ο Γκορμπατσόφ, που ευχαρίστησε για τη βοήθεια που του δόθηκε (να φέρει εις πέρας την αποστολή της παλινόρθρωσης του καπιταλισμού), δεν ξέχασε να πει ότι αρχικά με τον Κολ «δεν ξεκίνησαν καλά», αφού μαζί με τους ηγέτες Αγγλίας και Γαλλίας, Μ. Θάτσερ και Φρ. Μιτεράν, «ήθελαν να υπάρχουν δύο Γερμανίες». Ο Μπους, που στεκόταν με μπαστούνι, αναφέρθηκε στον Κολ «ως τον μεγάλο πολιτικό του 20ού αιώνα».


Η επόμενη «φιέστα» θα είναι στις 9 του Νοέμβρη όπου πρόκειται να παραστούν γνωστά φερέφωνα του ιμπεριαλισμού όπως ο Λεχ Βαλέσα, αλλά και οι ηγέτες όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ολοι αυτοί θα πανηγυρίσουν για την επανένωση της Ευρώπης. Αυτή και άλλες φιέστες που θα γίνουν στην ΕΕ, στη χώρα μας από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, έχουν ως κεντρικό μότο το «Γκρεμίζοντας τείχη - χτίζοντας γέφυρες», δηλαδή την Ευρώπη που ...επανενώθηκε. Ομως τα ταξικά τείχη που έχουν υψωθεί σήμερα με την καπιταλιστική παλινόρθωση είναι ακόμα μεγαλύτερα.


Μόλις χτες έγινε γνωστό ότι το 16% του πληθυσμού της ΕΕ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην ίδια τη Γερμανία η ανεργία φτάνει το 9% στη Δυτική και 17% στην πρώην ΓΛΔ, χτυπιούνται εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιούνται η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Οι λεωφόροι της ...δημοκρατίας και της ελευθερίας σήμαναν για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, αποκλεισμό, απόγνωση, περιθωριοποίηση, αύξηση του αλκοολισμού, της πορνείας, χιλιάδες εξαρτημένους από τα ναρκωτικά. Ολες δηλαδή τις «ελευθερίες» του καπιταλιστικού συστήματος, που η σοσιαλιστική κοινωνία, με τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα, είχε εξαλείψει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στη συνείδηση των ανθρώπων, η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία καταγράφεται με θετικό τρόπο (οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα απ' ό,τι στη σημερινή ενωμένη Γερμανία), σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του περασμένου Ιούλη, κατά 57%. Αυτό είναι που οδηγεί στη σημερινή λυσσασμένη επίθεση των αστών, μικροαστών και οπορτουνιστών κατά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη ΓΛΔ και τις άλλες χώρες. Η κριτική προσέγγιση των λαθών, των αντιφάσεων και παρεκκλίσεων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, υπό την πίεση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, που κάνουν οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια μηδενισμού. Η προσφορά του σοσιαλισμού έχει καταγραφεί στην ιστορία και η θετική και αρνητική εμπειρία, που έχει συγκεντρωθεί, είναι σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: