Εν μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, την οποία σιγοντάρουν με τη στάση τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεξάγονται τα παζάρια για εκεχειρία. Μέχρι στιγμής, βρίσκεται σε ισχύ η 12ωρη κατάπαυση του πυρός, που ξεκίνησε από τις 8.00 π.μ. ώρα Ελλάδας.
Το Σάββατο έγινε στο Παρίσι διεθνής Σύνοδος με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Κατάρ και την Κάθριν Άστον. Η σύσκεψη κατέληξε να ζητήσει την παράταση της 12ωρης κατάπαυσης του πυρός.
Τελικά, το απόγευμα μεταδόθηκε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την εκεχειρία, έως τα μεσάνυκτα του Σαββάτου» η κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια ώρα, εξαιτίας της ισραηλινής θηριωδίας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί (σχεδόν 6.000), στις 19 ημέρες που διαρκεί το νέο έγκλημα του Ισραήλ με τα θλιβερά νούμερα να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά. Τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι, γυναικόπαιδα ακόμη και γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 18 παλαιστίνιοι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού λίγο πριν τη έναρξη της «12ωρης εκεχειρίας».
Από το πρωί του Σαββάτου τουλάχιστον 100 σοροί Παλαιστινίων ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας αφού τέθηκε σε ισχύ η 12ωρη «εκεχειρία» στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Δεκατρείς σοροί εντοπίστηκαν στη Σετζάγια, μια ανατολική συνοικία της πόλης της Γάζας, δεκατρείς στους καταυλισμούς προσφύγων Ντέιρ αλ Μπάλα και Νουσεράιτ και εννέα στη Μπέιτ Χάνουν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα, ενώ το μακάβριο έργο της ανάσυρσης πτωμάτων να συνεχίζεται με τον τραγικό αριθμό να αυξάνει. Οι περιοχές αυτές είχαν υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες.
Βομβαρδισμοί και χερσαία επιχείρηση συνεχίστηκαν καθ όλη την διάρκεια της Παρασκευής ακατάπαυστα, παρά τη φημολογία και τις σκόπιμες δηλώσεις στελεχών αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών περί επίτευξης «εκεχειρίας» τις επόμενες μέρες, την ώρα που με όλους τους τρόπους ενισχύουν το Ισραήλ. Στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη, η οργή δε λέει να κοπάσει, ιδιαίτερα μετά το νέο χθεσινό μακελειό σε σχολείο (που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), το οποίο βομβαρδίστηκε από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Η κατάσταση είναι τέτοια που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν τους τραυματίες και να μεταφέρουν στην περιοχή φάρμακα. Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τέσσερα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του Άλ Άκσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί.
19η μέρα του αίσχους
Την Παρασκευή, μια 23χρονη έγκυος γυναίκα σκοτώθηκε σε επιδρομή εναντίον κατοικίας στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. Το μωρό σώθηκε, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι από το πλήγμα σκοτώθηκε επίσης μια 26χρονη γυναίκα.
Από ένα άλλο πλήγμα σκοτώθηκαν ένα υψηλόβαθμο τοπικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Σαλάχ Χασανέιν, και οι γιοι του ηλικίας 12 και 15 ετών, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου. Η οργάνωσή του επιβεβαίωσε το θάνατο αυτό. Άλλοι δύο άνθρωποι, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί νωρίτερα κατά τους βομβαρδισμούς του Χαν Γιούνις (νότια Λωρίδα της Γάζας), υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με αναφορές.
Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι και την Παρασκευή στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27 άνθρωποι.
Δολοφονεί ο ισραηλινός στρατός και στη Δυτική Όχθη
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη -όπου συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις καταδίκης της σφαγής στη Γάζα- σήμερα σε διαφορετικά περιστατικά, στα οποία εμπλέκεται τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και μία ισραηλινή έποικος, σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι από πυρά,όπως ανέφεραν σήμερα γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από τα πυρά μίας εποίκου, όπως όλα δείχνουν, κοντά στην πόλη Νάμπλους, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε λίγο μετά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το στρατό. Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 30 και 46 ετών, έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Ούμαρ κοντά στην πόλη της Χεβρόνας, ανέφεραν γιατροί.
Συνεχίζεται η εξίσωση του θύματος με το θύτη
Παράλληλα, συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος ότι αναμένεται να επιτευχθεί «εκεχειρία», δηλαδή στην πραγματικότητα να πιεστούν οι Παλαιστίνιοι με το όπλο στον κρόταφο, να αποδεχθούν τα τετελεσμένα. Μάλιστα εγκαλείται η Χαμάς γιατί με τις τρεις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που εκτόξευσε προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, «χαλάει αυτό το κλίμα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συνάντησε χθές στο Κάιρο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, για να συζητήσουν ένα σχέδιο «εκεχειρίας» σε μία προσπάθεια να εμφανιστούν ότι τάχα ευαισθητοποιούνται για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο Κέρι συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι Αμερικάνοι, η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώςαπό τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε την Παρασκευή την πρόταση του Κέρι, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, απορρίπτοντας τελικά την λεγόμενη πρόταση «εκεχειρίας».
Ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάλ, που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την πρόταση των ΗΠΑ από το Κατάρ όπου βρίσκεται, είπε ότι για να έχει αποτέλεσμα ένα σχέδιο «εκεχειρίας» και να διευρυνθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα και να αρθεί ο αποκλεισμός, κάτι που δεν δέχεται το Ισραήλ. Τον Μεσάλ επισκέφτηκε στο Κατάρ την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, (αφού νωρίτερα είχε επαφές με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας), συμμετέχοντας και αυτός για λογαριασμό της αστικής τάξης της Τουρκίας στο κουβάρι των διαπραγματεύσεων και των ανταγωνισμών.
Πηγή : 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου