Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεκτρική Ενέργεια: Με πρόσχημα το κόστος εκτοξεύουν στα ύψη

Τα διαρκώς αυξανόμενα «κόστη» της ηλεκτροπαραγωγής επικαλούνται η ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η κυβέρνηση, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου και όλοι μαζί οι ηλεκτροπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για να απαιτήσουν και να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες ριζικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια.
 
Την ίδια ώρα, οι οικιακοί καταναλωτές δεν μπορούν να «χωνέψουν» τις υφιστάμενες τιμές, χρεώσεις και φόρους του 2012 και πολλοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται με δυσκολία στην κάλυψη της ανελαστικής ανάγκης για ηλεκτροδότηση, δεδομένου και της επιβάρυνσης με το χαράτσι για τα ακίνητα.
 
Λίγες μέρες μένουν μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέες αυξήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2013, αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα είναι οι τελευταίες της νέας χρονιάς. Έχει ήδη ανακοινωθεί η «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων τον Ιούλη του 2013, οπότε η ΔΕΗ και κάθε άλλη εταιρεία προμήθειας, θα κάνει όποιες αυξήσεις θέλει.

Παράλληλα, δρομολογούνται και μόνιμοι μηχανισμοί «αυξομείωσης» τυπικά, αλλά ουσιαστικά αυτοματοποιημένης αύξησης των τιμών πέρα από το όποιο «εύλογο» κέρδος θα διεκδικεί κάθε επιχειρηματίας. Με το κυρίαρχο σκεπτικό και τις ρυθμίσεις που εξετάζονται, η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική τιμή είναι μια βολική μέθοδος καταλήστευσης των εργατικών και λαϊκών οικογενειών με το πρόσχημα της δήθεν «κοστολογικής δικαιοσύνης».
 
Η περίπτωση της ΔΕΗ, που επικαλείται εναγωνίως τα «κόστη», αλλά και την επερχόμενη χρέωση της εκπομπής ρύπων από το Γενάρη του 2013 αποτελεί από μόνη της ένα σκάνδαλο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους και με ένα ελάχιστο - όπως ισχυρίζεται - όφελος από τις μεγάλες ανατιμήσεις του 2012, η εταιρεία καταγράφει κέρδη 118 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του χρόνου.
 
Πρωτοστατεί στην ...«άρση των στρεβλώσεων», δηλαδή στη μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς για λογαριασμό των μονοπωλίων και σχεδιάζει μεικτές επενδύσεις με μειοψηφική συμμετοχή, ώστε να αυξάνονται τα μετοχικά κέρδη, λίγο πριν γίνει κομμάτια για να πουληθεί και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή του Δημοσίου. Καθαρά κέρδη είχε και το 2010, 558 εκατ. ευρώ και το 2009, ακόμα 693 εκατ. ευρώ. Η πορεία κερδών δεν είναι άσχετη με τις πολλαπλές και πολύ μεγάλες ανατιμήσεις που έγιναν «γαργάρα» από τις τελευταίες κυβερνήσεις.
 
Μέσα σε μόνο 2 χρόνια, 2006-2008 έγιναν αυξήσεις στα τιμολόγια που προσέγγισαν το 25%. Το 2011 οι αυξήσεις συνοδεύτηκαν από αλλαγή στη δομή των τιμολογίων, η οποία έκρυψε τις πραγματικές ανατιμήσεις στις αυξομειώσεις των μέσων όρων. Το 2012 η αύξηση ξεπέρασε το 15%. Όλα αυτά τα χρόνια οι καταναλωτές είδαν ειδικότερες χρεώσεις να εκτοξεύονται στο «διάστημα», όπως το αγροτικό τιμολόγιο, το τέλος ΑΠΕ, το πάγιο του «νυχτερινού» κλπ.
 
Πηγή: www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: