Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ: «Το ΚΚΕ αξιοποιεί τα διδάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης».


ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ: Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο μίλησε προχτές το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, διαχρονική απόδειξη ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις οργανωμένες και αποφασισμένες εργατικές - λαϊκές μάζες, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν με επιτυχία την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΜΠ. Στην εκδήλωση μίλησε ηΛουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με το χρονικό και τα επιτεύγματα της Μεγάλης Επανάστασης και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» και «το Γαλάζιο Τετράδιο».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία της Λουίζας Ράζου:
«Το ΚΚΕ αξιοποιεί την ιστορική παρακαταθήκη, τα διδάγματα και τα συμπεράσματα της Οχτωβριανής Επανάστασης και όλης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Κάνει σοβαρή προσπάθεια, να εμπλουτίζει την επαναστατική θεωρία και να επεξεργάζεται την τακτική και τη στρατηγική του στις σύγχρονες συνθήκες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιδιώκουμε να ξεπερνάμε αδυναμίες, να γινόμαστε καλύτεροι. Εχει υποχρέωση απέναντι στα μέλη και τους φίλους του που το ακολούθησαν παρά τις αντιξοότητες της τελευταίας 20ετίας, μα πάνω απ' όλα έχει υποχρέωση απέναντι στην εργατική τάξη της χώρας μας και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.
 
Κουβαλάμε βαρύ το φορτίο των 9 και πλέον δεκαετιών ηρωικής και ανιδιοτελούς δράσης του Κόμματός μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν υποχωρήσαμε μπροστά σε πρόσκαιρα οφέλη που θα ήταν επιζήμια για το λαό. Δεν μπήκαμε στη στρούγκα του συστήματος, ούτε τότε που πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα άλλαζαν ονόματα και σύμβολα μέσα σε μια νύχτα, ούτε τώρα που δυναμώνουν οι αέρηδες της ενσωμάτωσης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, σε βολικές για το σύστημα λύσεις.
Οχι δεν είμαστε ρομαντικοί αγωνιστές, όπως κάποιοι δήθεν καλοπροαίρετα μας αποκαλούν. Είμαστε ρεαλιστές, τρέφουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις δυνάμεις της. Γι' αυτό οι θέσεις μας, οι στόχοι πάλης, η καθημερινή μας δράση για ό,τι βασανίζει το λαό από αυτή την πεποίθηση διακρίνεται. Είμαστε ρεαλιστές, δεν αναμένουμε τις μεγάλες αναμετρήσεις που οπωσδήποτε θα 'ρθουν, παλεύουμε κάθε χώρος δουλειάς, κάθε εργοστάσιο, κάθε λαϊκή γειτονιά, όπου μορφώνονται τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να γίνουν κάστρα αγώνα και αντεπίθεσης.
Κρατάμε γερά τους βασικούς όρους της νίκης των μπολσεβίκων
Οτι διαμόρφωσαν κόμμα γερό, επαναστατικό, που καθοδηγείται από σοσιαλιστική - κομμουνιστική ιδεολογία. Κόμμα που συγκροτείται από τη θεμελιακή αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, με ενότητα θέλησης και δράσης, με ατσαλένια συνειδητή πειθαρχία.
Οτι κατέκτησαν ολόπλευρη θεωρητική προετοιμασία, με την πρωτοπόρα συμβολή του Λένιν, που συνέβαλε να λύνουν προς όφελος του επαναστατικού κινήματος το ζήτημα της συγκέντρωσης δυνάμεων, στην κάθε φάση του αγώνα.
Οτι ξεκαθάρισαν νωρίς τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, διεξάγοντας διαπάλη στα πλαίσια της Β' Διεθνούς ενάντια στους σοσιαλσοβινιστές και σοσιαλπασιφιστές, θέτοντας τη γραμμή εξόδου από τον πόλεμο από τη σκοπιά της μετατροπής του σε πόλεμο ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις.
Οτι έδειξαν ετοιμότητα ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική, όταν διαμορφώθηκαν αντικειμενικά συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στη Ρωσία.
Οτι δε συμβιβάστηκαν με κανένα στάδιο των πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία, αντίθετα πάλευαν για να μην εγκλωβιστούν οι επαναστατημένες μάζες στην επιρροή των αστικών δυνάμεων. Δεν πήραν μέρος σε καμιά αστική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από το Φλεβάρη του 1917 ως τον Οκτώβρη.
Οτι είχαν αταλάντευτο επιτελείο καθοδήγησης, με επικεφαλής τον Λένιν, που στις πιο κρίσιμες στιγμές του επαναστατικού αγώνα έριξε τα κατάλληλα συνθήματα, ξεχώριζε τα κρίσιμα καθήκοντα της στιγμής. Θαυμάσιο δείγμα αυτής της πείρας είναι το γράμμα του Λένιν στα μέλη της ΚΕ των μπολσεβίκων στις 24 Οκτώβρη, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:
"Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 Οκτώβρη το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο. (...) Θα ήταν καταστροφή η προσκόλληση στους τύπους να περιμένουμε την επισφαλή ψηφοφορία στις 25 του Οκτώβρη, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λύνει παρόμοια ζητήματα όχι με ψηφοφορίες, αλλά με τη βία, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση στις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης να κατευθύνει τους εκπροσώπους του, ακόμη και τους καλύτερους εκπροσώπους του, κι όχι να τους περιμένει. (...)"
Το ξημέρωμα της 25ης του Οκτώβρη, είναι μια διαφορετική μέρα για την Πετρούπολη, για τη Ρωσία, για την παγκόσμια εργατική τάξη. Ο Λένιν βρίσκεται στο Σμόλνι και απευθύνεται στη συνεδρίαση του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών:
"Σύντροφοι. Η εργατοαγροτική επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε. Τι σημασία έχει αυτή η εργατοαγροτική επανάσταση; Πριν από όλα η σημασία της επανάστασης συνίσταται στο ότι θα έχουμε Σοβιετική κυβέρνηση, το δικό μας όργανο εξουσίας, χωρίς καμιά συμμετοχή της αστικής τάξης. Οι καταπιεζόμενες μάζες θα δημιουργήσουν οι ίδιες την εξουσία. Ο παλιός κρατικός μηχανισμός θα γκρεμιστεί συθέμελα και θα δημιουργηθεί ένας καινούριος διοικητικός μηχανισμός οι σοβιετικές οργανώσεις. Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή στην ιστορία της Ρωσίας και η σημερινή, τρίτη ρωσική επανάσταση πρέπει να οδηγήσει τελικά στη νίκη του σοσιαλισμού".
Κάπως έτσι περάσαμε στο τέλος της εποχής των εκμεταλλευτικών κοινωνιών. Πριν φτάσουμε στο νικηφόρο Οχτώβρη, η εργατική τάξη στην Αμερική, στην Αγγλία, στο Παρίσι, στη Ρωσία και αλλού μάτωσαν πολύ, έδωσαν σκληρούς αγώνες με την αστική τάξη. Κάθε μάχη συγκέντρωνε πείρα, έβαζε τη δική της σφραγίδα στην Ιστορία του εργατικού κινήματος. Επιβεβαιώθηκε ότι κανείς αντίπαλος όσο ισχυρός κι αν είναι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να προβάλουν ορμητικά στο προσκήνιο της Ιστορίας οι οργανωμένες και αποφασισμένες εργατικές - λαϊκές μάζες.
Το ΚΚΕ βαδίζει στο 19ο Συνέδριό του, όπου φιλοδοξούμε μέσα από μια πλούσια συζήτηση, να γίνουμε καλύτεροι, να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα ισχυροποιούν το Κόμμα σε όλους τους τομείς. Με επεξεργασμένο Πρόγραμμα και σχέδιο δράσης που θα ανεβάζει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης.
Γνωρίζουμε ότι ακόμα μια φορά θα εκδηλωθεί επίθεση διαστρέβλωσης, παραχάραξης και συκοφαντίας, με στόχο να πλήξουν τους δεσμούς και το κύρος του Κόμματος με ευρύτερες μάζες λαού και νεολαίας. Τους προειδοποιούμε, θα βρουν τοίχο! Η μαχητικότητα και η μαζική συμμετοχή των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ στη μάχη της διάδοσης του "Ριζοσπάστη" με τις Θέσεις της ΚΕ, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από χιλιάδες φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε όλη την Αττική είναι μια πρώτη απάντηση!
Καλούμε ιδιαίτερα τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ξεχωριστά τις νέες κοπέλες και ανέργους να συναντηθούν με το ΚΚΕ.
Να γνωρίσουν την Ιστορία του, τις θέσεις του, την ιδεολογία του. Να διαπιστώσουν από την ίδια τους την πείρα ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα οποιοδήποτε κόμμα. Είναι Κόμμα με πρωτοπόρα θεωρία και δράση. Είναι φορέας του καινούργιου, του επαναστατικού, που παλεύει για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Να οργανωθούν στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας, να γνωρίσουν την ομορφιά του αγώνα, της συλλογικότητας και της συντροφικότητας που αναπτύσσεται μέσα στην καθημερινή πάλη, όταν παλεύεις για ένα σκοπό ανώτερο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Ας σκεφτούν οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που σήμερα σπουδάζουν, με βαριές θυσίες των γονιών τους, τους ταιριάζει ένα μέλλον μέσα στην εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση για την πλειοψηφία από αυτούς; Τους ταιριάζει να θυσιάσουν τα νιάτα τους στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και ανταγωνισμούς των μονοπωλίων; Τους ταιριάζει να ξεπληρώνουν δάνεια και χρέη για την κερδοφορία του κεφαλαίου, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα; Τους ταιριάζει ένας κόσμος αυταπατών, ψευδαισθήσεων, η ναρκωκουλτούρα; Τους ταιριάζουν τα πολιτιστικά σκουπίδια που τους σερβίρουν για μοντέρνα διασκέδαση;
Οι νεαροί εργάτες και στρατιώτες της Ρωσίας, σε συνθήκες πιο δύσκολες, απάντησαν στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής τους για ειρήνη και επιβίωση κάνοντας το επαναστατικό τους καθήκον κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων.
Οι σημερινές δυσκολίες του αγώνα μόνο να μας ατσαλώσουν μπορούν. Αυτή η εγγύηση μπορεί να πυκνώσει τις γραμμές των κομμουνιστών αγωνιστών, που χωρίς ανυπομονησία, αλλά με επαναστατική αισιοδοξία, βαδίζουν πάντα μπροστά.
Σε πείσμα των εχθρών της εργατικής τάξης, το παράθυρο που άνοιξε τον Οχτώβρη του 1917, παραμένει ορθάνοιχτο προς το μέλλον. Οπως έγραψε και ο Λένιν: "Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε"!»
Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: