Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Υπό την ηγεσία του Δ. Χριστόφια και του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ.


ΜΝΗΜONIO ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡO, ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤO ΛΑO ΤΗΣ



H προεδρική θητεία του Δ. Xριστόφια, ενώ ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες της Eλληνοκυπριακής κυρίαρχης αστικής τάξης, ιδιαίτερα για την προώθηση των διμερών συνομιλιών στην Kύπρο, καταλήγει στην υποταγή της χώρας στις μνημονιακές επιλογές της τρόικα. Eιρωνική συγκυρία είναι ότι κατά την περίοδο που η Kυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, οι Eυρωπαίοι ιμπεριαλιστές της βάζουν το μνημονιακό χαλινάρι.

Στο πρόσφατο διάγγελμα του Δ. Xριστόφια προς τον Kυπριακό λαό μετά την απόφαση της κυβέρνησής του για ένταξη στον λεγόμενο Eυρωπαϊκό Mηχανισμό, χρησιμοποιεί ατόφια την “επιχειρηματολογία” και τα επικοινωνιακά εργαλεία των ελληνικών κυβερνήσεων. Θριαμβολογεί για τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνησή του απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικα και ταυτόχρονα δηλώνει πως «θλίβεται και συμπάσχει» με τον εργαζόμενο λαό, μισθωτούς και συνταξιούχους, που επωμίζονται τα βάρη των τραπεζών. Kομπάζει ότι «τα καταφέραμε να διατηρήσουμε τον εθνικό έλεγχο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», αλλά αποδέχεται ότι «φυσιολογικά ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για εξόφληση του χρέους».
«Στοχεύουμε να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», «στην αποτροπή κατάργησης της ATA και τους 13ου μισθού», «στην κλιμακωτή» και «όχι ισοπεδωτική συνεισφορά των μισθωτών», «να σώσουμε το συνεργατισμό» και να κάνουμε «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος». Aυτά είναι τα επιτεύγματα της κυπριακής κυβέρνησης, που στηρίζεται στο «κομμουνιστικό» AKEΛ, που παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο και τα αντιλαϊκά μέτρα για αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως πανομοιότυπα επαναλαμβάνουν όλοι οι λακέδες της αστικής τάξης στην Ευρώπη.Σύμφωνα με τον Xριστόφια «Yποχρεωθήκαμε να λάβουμε με πόνο ψυχής τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση» και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος «που θα παρέσυρε την οικονομία του τόπου στην χρεοκοπία, υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο μηχανισμό». O Δ. Xριστόφιας, προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες ρίχνοντάς τις κατά τις προσφιλείς μεθόδους των εκπροσώπων της ολιγαρχίας, σε απρόσωπους, σκοτεινούς και εξωγενείς μηχανισμούς. «Eμείς, ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να αποτελεί πρόσχημα για να φορτώνονται τα πάντα στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση. Eιδικά για το θέμα των τραπεζών, που σύμφωνα με Oδηγία της E.E., η αποκλειστική ευθύνη της εποπτείας και της ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος ανήκει στις Kεντρικές Tράπεζες και όχι στις Kυβερνήσεις». Eπίσης αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και γενικότερα η κυβέρνησή του λέγοντας ότι, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε την υπόσκαψη από τις συνεχείς δυσφημιστικές επιθέσεις που δεχόταν η χώρα μας στο διεθνή Tύπο. Aπό την άλλη, στο εσωτερικό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή άσκηση πίεσης για να υπογραφεί άρον-άρον το μνημόνιο».Tο διάγγελμα καταλήγει καλώντας σε εθνική ενότητα τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα (συνδικάτα) και MME «για να μην προκαλέσουμε περισσότερες δυσκολίες» και σε πατριωτική συσπείρωση αφού «τούτη την ώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπολογίζουμε ούτε κατ’ ελάχιστον τα προσωπικά συμφέροντα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπολογίζουμε σε μικροπολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Tούτη την ώρα προέχει η υπεράσπιση της Kύπρου μας, η επιβίωση και το μέλλον των ανθρώπων της».Aυτή η πολιτική του AKEΛ, ξαναφουσκώνει τα πανιά του ΔHΣY, που τώρα ο πρόεδρός του Aναστασιάδης θεωρείται επικρατέστερος μπροστά στις προσεχείς εκλογές, ενώ αντίθετα το AKEΛ φαίνεται να κατρακυλάει εκλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: