Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Reuters: Έτοιμη να ζητήσει διάσωση η Ισπανία.


Φτάνει η ώρα της Ισπανίας


Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να υποβάλλει επίσημα αίτημα για συνολικό πακέτο στήριξης μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο αλλά το Βερολίνο επιμένει ότι θα πρέπει να αναβάλλει τα σχέδια της, σύμφωνα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters. 

«Οι Ισπανοί ήταν λιγάκι διστακτικοί αλλά τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν βοήθεια» είπε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο. Τρεις ακόμη ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την αλλαγή στην θέση της Ισπανίας, που μέχρι σήμερα καθυστερούσε την προσφυγή. 
Το ενδεχόμενο μίας προσφυγής της Ισπανίας βρίσκει προς το παρόν αντίθετο το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters, σε ιδιωτικές συζητήσεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Γερμανίας παραδέχονται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει να θέσει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου επιπλέον πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη. «Δεν έχει νόημα να στέλνουμε διαφαινόμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και πιθανός για την Ισπανία στη Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η δέσμευση όλων αυτών μαζί είναι λογική εξαιτίας της ουσίας και επίσης πολιτικά» είπε υψηλόβαθμη γερμανική πηγή στο πρακτορείο. 

«Οι συμμετέχοντες είπαν ότι υπήρξαν έντονες κουβέντες στην υπουργική συνεδρίαση της ευρωζώνης στην Κύπρο όταν ο Σόιμπλε είπε στους εταίρους του ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να πάει μία ακόμη διάσωση για την Ισπανία στο κοινοβούλιο τόσο σύντομα αφού οι Γερμανοί νομοθέτες έχουν εγκρίνει 100 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις ισπανικές τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο» γράφει το Reuters. 

Σε ερώτηση εάν η Γερμανία ζητά από την Ισπανία να περιμένει για τη διάσωση της εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε στο πρακτορείο: «Κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της και η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».
 

Πηγή:www.real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: