Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Χιλή - Άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων των μαθητών

Χιλή - Από παλαιότερη κινητοποίηση νεολαίας
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που προανήγγειλε σύσσωμη η σπουδαστική κοινότητα την προηγούμενη εβδομάδα με αίτημα την εγκαθίδρυση συστήματος δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας είναι γεγονός με την έναρξη των καταλήψεων των Γυμνασίων και Λυκείων που ξεκίνησε την Τετάρτη. Κινητοποιήσεις που αντιμετωπίστηκαν με περισσή βία, καθώς η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έδωσε εντολή στις ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρων να «σπάσουν» διά της βίας τις καταλήψεις.

Αποτέλεσμα ήταν να μετατραπούν τα σχολεία σε πεδία μάχης με τουλάχιστον 137 συλλήψεις. Η επιχείρηση απομάκρυνσης των μαθητών περιελάμβανε ρίψη τόνων χημικών και δακρυγόνων, καθώς και νερού με ειδικά «κανόνια», ενώ αντιπροσωπεία των μαθητών βρισκόταν σε συνάντηση με το δήμαρχο του Σαντιάγο, Πάμπλο Σαλακέτ, που απείλησε άμεσα τους μαθητές που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις με κατάργηση των υποτροφιών τους, που σημαίνει πολύ απλά ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές, καθώς η πλειονότητα των σχολείων είναι ιδιωτικά.
Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για την έναρξη νέου κύκλου αγώνα, που θα κλιμακώνεται όπως και το 2011. Στο μεταξύ, η σπουδαστική κοινότητα κατήγγειλε την προβοκάτσια της προηγούμενης βδομάδας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων ξαφνικά πετάχτηκε και έβαλε φωτιά σε λεωφορεία. Προβοκάτσια που στόχο έχει την αντιστροφή της κοινής γνώμης, αλλά και των μελών του Κογκρέσου για την υπερψήφιση του νόμου που έχει καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών, Ροδρίγο Χινσπέτερ, για την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, και το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες.

ΠΗΓΗ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: