Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΑΠ αποδέχεται σύσταση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας αλλά βάζει όρους ! Ρεπορτάζ από το NEWPOST.GR



Πριν από λίγα λεπτά κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, μιλώντας στοNewpost.gr, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Προκειμένου, όμως να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, ο κ. Παπανδρέου μέσω του κ. Ρέππα και του κ. Aθανασάκη που θα διαπραγματευτεί με τους κ.κ Μιχελάκη και Τασούλα, θα θέσει συγκεκριμένους όρους. Κύριο βασικό ζήτημα αλλά και βασικός όρος θεωρείται από τον κ. Παπανδρέου το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία και για το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι πολιτικό. 
Όταν ακούστηκε το όνομα του κύριου Λουκά Παπαδήμου, αρκετοί από τους υπουργούς εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις γιατί όπως είπαν ο κ. Παπαδήμος «είναι χρόνια στη γυάλα και δεν μπορεί να διαχειριστεί ζητήμα το σύγχρονο πολιτικό σύστημα».

Με επιφύλαξη μεταδίδουμε ότι στο παρασκήνιο έχουν συζητηθεί και τα ονόματα των κ.κ Νίκου Κωνσταντόπουλου και Φώτη Κουβέλη. 
Και ενώ λέγονται όλα αυτά, ταυτοχρόνως γνωστοποιείται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Και μάλιστα,  ο πρωθυπουργός  είπε ότι «Το βασικό γεγονός  είναι ότι ψηφίζει η Νέα  Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή.
Τώρα, βέβαια, έβαλαν διάφορους  όρους – μεταβατική Κυβέρνηση, εκλογές και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε μαζί τους, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει «a priori» να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές». Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εισήγηση του πρωθυπουργού 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδοςχαρακτήρισε βαλβίδα ασφαλείας τον Γ.Παπανδρέου: «Είσαι η βαλβίδα ασφαλείας είτε για να εκτονωθεί η κατάσταση είτε για να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να διχαστούμε. Ήταν  λάθος κίνηση το δημοψήφισμα και κάποιος σε οδήγησε εκεί. Αν νομίζεις ότι θα σε ρίξουν κάποιο αύριο παραιτήσου από σήμερα. Να μην δεχθείς αυτή την ταπείνωση. Εσύ έχεις την πρωτοβουλία κι εμείς ακολουθούμε. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε διχασμό του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος»

Ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμμένος να στηρίξει κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά μόνο κυβέρνηση πολιτικών:«Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να προβληματίζονται και να αγωνιούν ελεύθερα και δημόσια. Αλλά οι βουλευτές παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης ή την αρνούνται προς την κυβέρνηση μόνο στην αίθουσα της Βουλής, την ώρα της ψηφοφορίας, δια εγέρσεως από τη θέση τους, με καθαρή φωνή, ενώπιον των συναδέλφων τους και του ελληνικού λαού που μας παρακολουθεί όλους. Προφανώς, με βάση τη συνείδησή τους και το εθνικό συμφέρον.
Είναι στάση ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά η απόφασή του να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση από την παρούσα Βουλή παρά τις διαφωνίες του. Είναι συμβολή στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Γιατί και αυτό είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Κι απαιτεί υψηλό βαθμό πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και σταθερό πεδίο συναίνεσης.
Είναι εθνική ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσει χωρίς καμία ταλάντευση και καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Εάν στη συνέχεια  επιτύχουν οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της πολιτικής συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αυθεντικό , καθαρό και αποτελεσματικό τρόπο μόνο με εκλεγμένους πολιτικούς κοινής αποδοχής των δύο πολιτικών κομμάτων, που δεσμεύοντα με σχέση ευθύνης προς τους πολίτες».

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι αποδεικνύεται πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία καθώς και ότι η ενότητα του κινήματος είναι εκ των ων ουκ ανευ.


Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια  για όσα συνέβησαν στις Κάννες ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εντός των επόμενων ωρών συνεδριάζει ηΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οπου αναμένεται νέα τοποθέτηση του πρωθυπουργού.


Δηλώσεις υπουργών πριν το υπουργικό

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου που τήρησε σιγή ιχθύος, προέβησαν σε λακωνικές δηλώσεις φτάνοντας στη Βουλή για την συμμετοχή τους στο υπουργικό συμβούλιο. 

Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος πρωθυπουργός και θα πάρουν τις αποφάσεις τους, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. 

Ο Δημήτρης Ρέππας άφησε ανοιχτό το παράθυρο για «αναδίπλωση» στο θέμα του δημοψηφίσματος καιστήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πολύ σημαντική συμβολή στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της ζήτησε τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει τα πάντα ώστε η θέση της Ελλάδας να είναι καλύτερη. Μακάρι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Νέα Δημοκρατία» τόνισε. 

«Αισθάνομαι βαθιά προσβεβλημένη από το ύφος και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί. Πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ. Πάνω από όλα πρέπει να διατηρήσουμε την ενοτητά μας τις δύσκολες αυτές ώρες» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

 Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μπαίνοντας στη Βουλή τόνισε με δηλώσεις του ότι «Ήμουν αρνητικός για το δημοψήφισμα, το είπα στο υπουργικό αλλά δεν εισακούστηκα, τώρα να σώσουμε ό,τι σώζεται και να είμαστε ενωμένοι». 

Σε δηλώσεις του δε  ο Χρήστος Παπουτσής έκανε έκκληση για ψυχραίμία και υπευθυνότητα τονίζοντας ότι οι ώρες είναι κρίσιμες ενώ ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθεί αφού πρώτα ακούσει τον πρωθυπουργό. 

Λίγο νωρίτερα, στην τελετή παράδοσης- παραλαβής καθηκόντων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Μπεγλίτης, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα τεθεί υπο συζήτηση μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Δαχτυλίδι» στον Βενιζέλο;

Η συνεδρίαση του υπουργικού προκρίθηκε της σύγκλησης της Κ.Ο., καθώς εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα έθεταν θέμα ηγεσίας και αυτό θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ρήξη, ενδεχομένως και σε διάσπαση. Ωστόσο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα να συγκληθεί αμέσως μετά το υπουργικό. 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχει περίπτωση και στο υπουργικό να επικρατήσει κλίμαεμφυλίου πολέμου.

Ακόμα και καθημερινοί συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις του και περιμένουν με αγωνία την ομιλία του. Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά, ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών. 

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου να κινείται στην κατεύθυνση της παραίτησης από την πρωθυπουργία, δίνοντας το «δαχτυλίδι» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά από συμφωνία που έγινε κατά την επιστροφή τους από τις Κάννες.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να κυρωθεί η σύμβαση και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.


ΠΗΓΗ-WWW.NEWPOST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: