Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Τουρκία - 200 οι νεκροί.



Με φρενήρεις ρυθμούς εργάζονται τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία,μετά τα 7,2 Ρίχτερ που χτύπησαν την πόλη Βαν, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εντοπιστούν οι εκατοντάδες αγνοούμενοι, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.000 τραυματίστηκαν.

Στην πόλη Ερτζίς, κοντά στην επαρχία Βαν, δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, καθώς έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο απολογισμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε χιλιάδες.

Την περιοχή επισκέφθηκε με ελικόπτερο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε, οι περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι τα χωριά κοντά στην Βαν, καθώς πολλά σπίτια ήταν κατασκευασμένα από φτηνά υλικά.Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις χώρες που προσφέρθηκαν να προσφέρουν βοήθεια, έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η Τουρκία μπορεί να ανταπεξέλθει και μόνη της. 

Ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την Τουρκία

Οι διασώστες ωστόσο παραπονιούνται για έλλειψη μηχανημάτων που θα τους επέτρεπε να διαπεράσουν το τσιμέντο και όλη τη νύχτα δούλεψαν υπό το φως φακών, χρησιμοποιώντας φτυάρια, ακόμα και τα χέρια τους.Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα. Τουλάχιστον 20.000 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το 
1999 σε δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στο βορειο-δυτικό τμήμα της χώρας.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: