Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ : Χτυπάνε το λαό, θωρακίζουν την πλουτοκρατία


ΚΚΕ: Ο λαός δεν έχει καμία ελπίδα διάσωσης από την πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, γι' αυτό χρειάζεται επειγόντως οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση για να αποκρουστούν τα χειρότερα που φέρνουν, για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία
Eurokinissi
  • Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» συμφωνήθηκε χτες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, εν μέσω οξύτατων αντιθέσεων, και θα επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη. Προβλέπει μειώσεις μισθών, νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που συνυπογράφει η κυβέρνηση στην ΕΕ, όχι γιατί της το επέβαλαν, αλλά γιατί συμφωνεί, όπως και η ΝΔ, με αυτήν την επιλογή, είναι χειρότερο και από το μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξη των δυνάμεων της ΕΕ στην εξόντωση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η λύση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους σημαίνει ότι ο λαός θα πληρώσει, τελικά, ακόμη περισσότερα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κυρίαρχες οι αντιθέσεις και οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί χτες στις Βρυξέλλες
  

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ)-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέα μετωπική επίθεση, με την επιβολή νέων άγριων μέτρων ενάντια στους λαούς της Ευρώπης, με βασικό όχημα το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που μετονομάστηκε σε «Σύμφωνο για το Ευρώ», ετοιμάζονται να εξαπολύσουν άμεσα οι 17 καπιταλιστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αποφάσεις τους στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τη συμφωνία για την προώθηση του Συμφώνου ανταγωνιστικότητας προσυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση απέναντι στην ντόπια πλουτοκρατία και τους δανειστές της, στο όνομα της εξασφάλισης «καλύτερων όρων» για την αποπληρωμή του χρέους (παράταση στην εξόφληση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση των επιτοκίων) να πάρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
Στη Σύνοδο, η οποία εξέτασε και τη στάση της ΕΕ απέναντι στα τεκταινόμενα στη Λιβύη, κυριάρχησαν οι αντιθέσεις για το ποια μονοπώλια θα υποστούν τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ζημιά από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου.
Οι προσωρινοί συμβιβασμοί που επιτεύχθηκαν, αντανακλούν την ενιαία γραμμή της πλουτοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη και άρα πιο ανταγωνιστικά τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της Συνόδου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει την προώθηση των βάρβαρων μέτρων του επικαιροποιημένου μνημονίου και το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες διαρροές επιχειρούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη» απέναντι στις παραινέσεις για «επιπρόσθετες δεσμεύσεις», καθώς «υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της» προκειμένου να«ικανοποιηθούν τα αιτήματα» για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πιέσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη συγκεκριμενοποίηση των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2015.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του παζαριού για την υιοθέτηση «συνολικής λύσης» στη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των μονοπωλίων, οι «17» έθεσαν στο τραπέζι τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αύξηση πόρων και ευελιξία, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα). Την παρουσίαση του σχεδίου έκανε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριέλαβε και τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου, όπως ζητά και η Ιρλανδία.
Στις 25 Μάρτη οι τελικές αποφάσεις
Μέχρι αργά χτες το βράδυ, φαινόταν ότι οι «17» προέκριναν την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του ελληνικού δανείου, παρουσιάζοντας σαν απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση τη λήψη νέων μέτρων, με πρώτο την επιμονή στην «πώληση δημόσιας γης και περιουσίας». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μόνο δεινά επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και το λαό.
Δεδομένο θεωρείται επίσης το γεγονός ότι ο μηχανισμός στήριξης που θα λειτουργήσει μετά το 2013, δε θα επιτρέπει την επαναγορά ομολόγων χρεωμένων κρατών, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική πλευρά και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Σκληρά παζάρια έγιναν και για την αύξηση των πόρων του μηχανισμού δανειοδότησης που θα αναλάβει να οδηγήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη, από τα 250 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ.
Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης, για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και τη μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη. Το έδαφος θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις συνεδριάσεις του «Εκοφίν» και του «Γιούρογκρουπ» αντίστοιχα, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ που θα γίνει στις 21 Μάρτη.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει μια«δήλωση επί της αρχής» από τους εταίρους που να κάνει αναφορά στα ελληνικά αιτήματα. «Η Ελλάδα έχει πάρει επώδυνα μέτρα. Τώρα χρειάζονται ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές», δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν ένα ψευδεπίγραφο κλίμα δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: