- Από το «καλό κουράγιο» στην «καλή συνέχεια».
- Ποιος λέει τελικά την αλήθεια; Εσείς ή ο κ. Παπακωνσταντίνου; Το 2011 ή το 2013 θα βρούμε στις αγορές;
- Πλήρης αποτυχία του Μνημονίου και του Συμφώνου Σταθερότητας
«Κύριε Επίτροπε, να σας επισημάνουμε ότι δεν έρχεστε σε μια χώρα όπου οι πολίτες της αποδέχονται τις πολιτικές επιλογές που έχετε προτείνει εδώ και ένα χρόνο. Διότι αυτές οι πολιτικές επιλογές έχουν γεννήσει μεγάλη δυστυχία, εκατομμύρια Έλληνες είναι απολυμένοι, άνεργοι, νέα φτώχια δημιουργείται, και αν ήθελα να βρω μια λέξη για να εκφράσω το συναίσθημα των πολιτών είναι απελπισία.
Και θα ήθελα, να ξεκινήσω με αυτό, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι το συναίσθημα, αυτή τη στιγμή που κυριαρχεί, στην ελληνική κοινωνία.
Μας είπατε πριν από ένα χρόνο «καλό κουράγιο», σήμερα μας λέτε «καλή συνέχεια».
Πρέπει να σας πω ότι στο διάστημα που μεσολάβησε εξαντλήθηκε και εξαντλείται το κουράγιο του ελληνικού λαού, διότι εν τω μεταξύ οι άνεργοι έφθασαν το 1.000.000, ο πληθωρισμός έχει φτάσει 6% -σας προτείνω να μην αγοράσετε κάτι από ελληνικό μαγαζί, στις Βρυξέλλες θα τα βρείτε πολύ φθηνότερα- η ύφεση είναι στο 4% και στο τέλος του μνημονίου, το 2013 το χρέος θα έχει φθάσει κοντά στο 160% του Α.Ε.Π.Και εδώ είπατε πριν από λίγο, το 2013, αν άκουσα καλά, στην τριετία θα βγει η Ελλάδα στις αγορές. Ποιος λέει αλήθεια, εσείς ή ο Υπουργός των Οικονομικών που μας επιβεβαιώνει διαρκώς στις συνεντεύξεις του ότι το 2011 θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; Μήπως κανείς σας δεν λέει αλήθεια; Μήπως ούτε το 2013 θα βγει η Ελλάδα στις αγορές αλλά θα μπει σε έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας;
Προτείνετε επιπλέον το τελευταίο διάστημα, μετά την αποτυχία του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, και μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την κατάργηση των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω σε τι ωφελεί αυτό σε σχέση με το δημόσιο χρέος;
Γνωρίζετε προφανώς ότι χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, χαμηλότερα εισοδήματα, σημαίνει μικρότερη κατανάλωση άρα μικρότερα έσοδα από τη φορολογία, μικρότερα δημόσια έσοδα.
Και επειδή βεβαίως, αντιμετωπίζετε διαρκώς –είναι προσόν των οικονομολόγων ίσως αυτό- την κρίση και την ανθρώπινη δυστυχία με στατιστικές, να σας πω ότι δεν είναι στατιστική η ανθρώπινη δυστυχία και ξέρω ότι στη χώρα σας δεν υπάρχουν μισθοί των 500 ευρώ ούτε συντάξεις των 300 ευρώ, ούτε βλέπετε τα φαινόμενα που βλέπουμε στην Ελλάδα συνταξιούχους –και όχι άστεγους- στις λαϊκές αγορές να πηγαίνουν προκειμένου να μαζέψουν τρόφιμα, μετά το τέλος, από τα σκουπίδια.
Κύριε Επίτροπε, γνωρίζω ότι έχετε θητεύσει αρκετά χρόνια δίπλα στον κ. Πρόντι. Και σας άκουσα πριν να λέτε ότι δεν πέτυχε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως άγκυρα, ακριβώς διότι δεν είχαμε αυστηρούς κανόνες εφαρμογής του. Ο κ. Πρόντι όμως -στον οποίο σεις θητεύσατε δίπλα του- από το 2002 έλεγε ότι είναι ένα ηλίθιο Σύμφωνο, όχι γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς αυστηρούς για να το τηρούμε, αλλά γιατί οι δείκτες τους οποίους ελέγχει είναι αναποτελεσματικοί και άστοχοι ιδίως σε μια περίοδο κρίσης. Ο πληθωρισμός και το έλλειμμα είναι το πρόβλημα τώρα; Τώρα χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Και θα ήθελα να σας πω ότι εμείς τόσα χρόνια ως Αριστερά, γιατί εκπροσωπούμε και την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τόσα χρόνια τα τονίζουμε. Βλέπουμε ότι πλέον δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα, έρχεται η Ιρλανδία, έρχεται η Ισπανία, η Πορτογαλία και δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει ότι δεν τιμωρείτε μια χώρα αλλά οδηγείτε σε διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική, χωρίς ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο να δανείζει φθηνά ώστε να διασώζει τις εμπορικές τράπεζες, αλλά να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες, το ευρώ, η ευρωζώνη και μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθούν σε διάλυση.
Και ένα τελευταίο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Γνωρίζετε ότι βάσει του άρθρου 123 της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρ. 2, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επιφυλάσσει για τα δημόσια πιστωτικά ιδρύματα, ίση μεταχείριση όπως και στα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε μια δημόσια γερμανική τράπεζα η KFW έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με 1% επιτόκιο και ακολούθως να δανείζει τη χώρα μας με 5,5% επιτόκιο. Γιατί λοιπόν, δεν συμβουλεύσατε την ελληνική κυβέρνηση να φτιάξει μια τράπεζα δημόσια, ειδικού σκοπού, ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος με τον ίδιο τρόπο δανειζόμενη φθηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά μόνο τη ρίξατε στη δίνη της κερδοσκοπίας; Στη δική σας αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους; Οι Γερμανοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους; Είναι πιο ίσοι από την Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου