Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Όχι!-Κάθε εποχή αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά μόνο ως φάρσα ή τραγωδία.

Από την "ΑΥΓΗ"- Φίλης Ν.

Κάθε εποχή αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά μόνο ως φάρσα ή τραγωδία. Σε κάθε εποχή, όμως, παραμένει επίκαιρο το "Όχι", αυτή η διαχρονική υπόσχεση της κοινωνίας για αντίσταση στις πολιτικές που φέρνουν πόλεμο, κοινωνική αδικία, καταστροφή των ανθρώπινων σχέσεων και του περιβάλλοντος.
Με αφορμή τα μεταναστευτικά κύματα και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια τα φαντάσματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Στο φόντο της κρίσης των ιδεολογιών επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς ακροδεξιές ιδεολογίες. Οργανώνεται η αμφισβήτηση του δημοκρατικού - αντιφασιστικού κεκτημένου της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Ζούμε στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Η προηγούμενη, στον Μεσοπόλεμο, οδήγησε στον Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα ο πόλεμος που προβάλλει είναι χρηματοπιστωτικός - νομισματικός. Όχι λιγότερο αδυσώπητος από τον παραδοσιακό πόλεμο. Οι μικρές οικονομίες, έρμαιο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οδηγούνται ακόμη και σε "ελεγχόμενη χρεωκοπία".
Ειδικότερα, η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στη μακρόχρονη εποχή του Μνημονίου που άρχισε φέτος, παρομοιάζεται με την Κατοχή. Οι διαφορές βέβαια είναι τεράστιες, αλλά και οι ομοιότητες δεν είναι επιφανειακές. Οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης, τα κοινοτικά όργανα, λειτουργούν με μονομερή αυστηρότητα κατά των "δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών". Επιβάλλουν τελεσίγραφα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, γίνεται ακόμη σκληρότερο, με άφωνη την ελληνική κυβέρνηση...
Το κίνημα αντίστασης από τους Γάλλους εργαζόμενους και νεολαίους αυτές τις μέρες προδιαγράφει τη νέα πραγματικότητα της αφύπνισης των κοινωνιών. Οι πολίτες αντιστέκονται στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου, που υπήρξαν οι δύο μεγάλες κατακτήσεις της αντιφασιστικής νίκης. Υπερασπίζονται την ουσία της νίκης, για την οποία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θυσίασαν τη ζωή τους, την αρτιμέλειά τους, τη συναισθηματική ισορροπία τους και τις περιουσίες τους.
Το "Όχι" είναι επίκαιρο. Με ατόφιο και αδιαμεσολάβητο τρόπο. Και ενεργοποιεί την αριστερά, που μέσα από την κρίση της καλείται να συμβάλει στο νέο εγερτήριο ειρηνικών και μαζικών αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για μια αξιοβίωτη ζωή.

Πηγή:www.avgi.gr-Φίλης Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: