Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Μαζική διαδήλωση κατά των αντιλαϊκών μέτρων

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέας μαζί με συνταξιούχους διαδήλωσαν μαζικά την Τετάρτη στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Πρόκειται για προαποφασισμένα μέτρα που έχουν λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι κυβερνήσεις για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα οποία στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.
Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου διεξαγόταν η συζήτηση για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το Κοινοβούλιο της χώρας, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση μομφής, καθώς υπέρ ψήφισαν 219 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 236 για να γίνει δεκτή. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ μίλησε για «νίκη» της κυβέρνησης συνασπισμού. Ηταν η δεύτερη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε διάστημα δέκα μηνών, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δηλώνουν έτοιμα να καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής.
Πάντως, συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους Ρουμάνους εργαζόμενους, συνταξιούχους και το λαό να πάρουν μέρος μαζικά στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 3 Νοέμβρη.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: