Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Επιχειρηματικές ορέξεις για το φοινικόδασος που κάηκε


Η καταστροφή του σπάνιου φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, που κάηκε κατά 70% το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Παράλληλα, «δυναμώνουν» οι φωνές που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ο οποίος έχει άμεση σχέση με εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν τη συγκεκριμένη περιοχή για την τουριστική αξιοποίησή της.

ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στα νότια του νομού Ρεθύμνης και ιδιαίτερα την πυρκαγιά στην περιοχή Πρέβελη, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει τα εξής:
«Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν έργο εμπρηστών. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και οι διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό όμως που αποφεύγουν να πουν είναι ποιος έχει την ευθύνη και τι είναι αυτό που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταστροφή του μοναδικού σε φυσική ομορφιά φοινικοδάσους του Πρέβελη, ήταν το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η περιοχή που ήταν "ιδιοκτησία" της Μονής Πρέβελης και χρόνια με την ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της ΝΑ Ρεθύμνου και του οικείου Δήμου, έμενε σε ένα τέτοιο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και σε πλήρη εγκατάλειψη (κανένας μηχανισμός προστασίας και φύλαξης δεν υπήρχε) φαίνεται ότι τελευταία άρχισε να ανοίγει τις ορέξεις για μπίζνες, επενδύσεις και "ανάπτυξη". Πολλά συζητιούνται στην περιοχή γι' αυτό το ζήτημα και για διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ "ιδιοκτητών" τοπικών και κυβερνητικών αρχών και επενδυτών.
Η επιβεβαιωμένη από άλλες περιοχές εμπειρία λέει ότι τον εμπρηστή τέτοιων περιοχών ακολουθεί ο επενδυτής κερδοσκόπος κεφαλαιοκράτης. Οταν κυριαρχούν η λογική του κέρδους πάνε περίπατο και η σπάνια φυσική ομορφιά και οι λαϊκές ανάγκες.
Οι δασοκτόνοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η μετατροπή μέσω αυτών δασικών εκτάσεων σε χορτολιβαδικές, κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά εμπρηστών και κερδοσκόπων.
Εδώ βρίσκεται η βάση της καταστροφής που κάθε χρόνο εξελίσσεται στα νότια του νομού Ρεθύμνης και ιδιαίτερα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχουν μπει στο μάτι των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους υπαλλήλων.
Η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να τους χαλάσουν τα σχέδια. Συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσει να περάσει στο Δημόσιο η κοιλάδα των φοινίκων και η παραλία του Πρέβελη να γίνει περιουσία και τόπος αναψυχής του λαού της περιοχής και των επισκεπτών του. Καμία επιχειρηματική δράση σε αυτήν την περιοχή. Να γίνει άμεση αναδάσωση με την ίδια ποικιλία φοινίκων και άλλων καμένων φυτών, καθώς και να παρθούν μέτρα προστασίας και συντήρησης από την κυβέρνηση για την περιοχή.
Ο ρεθυμνιώτικος λαός και η νεολαία να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν στις 7 Νοέμβρη με την ψήφο τους την εμπρηστική αντιλαϊκή πολιτική των δυνάμεων του συστήματος. Να καταψηφίσουν τους εκλεκτούς κρυφούς και φανερούς των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια λαϊκής συσπείρωσης και πάλης για μια άλλου τύπου ανάπτυξη, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: