Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας ο Κάμερον υποστήριξε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων διεθνών προβλημάτων "όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπως το γεγονός ότι το Ιράν διαθέτει πυρηνικό όπλο".
Ένας εκπρόσωπος του Κάμερον είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν σκόπευε να υπονοήσει ότι το Ιράν έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα: "Αν δείτε τα λόγια του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι μιλάει για την επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά", υποστήριξε.
Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, προσέβαλε το Πακιστάν λέγοντας ότι το Ισλαμαμπάντ δεν πρέπει "να προωθεί την εξαγωγή τρομοκρατίας". Έχει επίσης επικριθεί επειδή στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, περιέγραψε τη Βρετανία ως το "νεώτερο" εταίρο στη σχέση της με την Ουάσινγκτον και μάλιστα υποστήριξε ότι το Λονδίνο έπαιζε αυτό το ρόλο το 1940, όταν και οι δύο χώρες πολεμούσαν κατά των Ναζί. Οι ΗΠΑ όμως μπήκαν στον πόλεμο κατά της Γερμανίας το 1941.
Ο εκπρόσωπος των Εργατικών, Κρις Μπράιαντ, χαρακτήρισε "επικίνδυνες" τις δηλώσεις του Κάμερον. "Αποκτά τη φήμη ότι είναι ο μπουνταλάς της εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται (...) για μια επικίνδυνη συνήθεια. Τα σχόλια του πρωθυπουργού δεν βοηθούν διόλου. Θα πυροδοτήσουν την ιρανική προπαγάνδα ότι η διεθνής κοινότητα κάνει λάθος για την πυρηνική πολιτική του Ιράν", υποστήριξε.
Πηγή:www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου