Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΤΣΕΧΙΑ : Θετική απόφαση για την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.


Το Εφετείο της Πράγας εξετάζοντας την έφεση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας που έκρινε παράνομη την οργάνωση, με βάση την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών τον Οκτώβρη του 2006, γιατί «με βάση το καταστατικό της αγωνίζεται για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την ΚΕΝ, ο τσεχικός λαός μαζικά αντέδρασε σ' αυτήν την αντικομμουνιστική ενέργεια. Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, ενώ σειρά οργανώσεων τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Στήριξη αλληλεγγύης προς την ΚΕΝ αναπτύχθηκε σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έμπρακτη αλληλεγγύη στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή της απαγόρευσης το ΚΚΕ και η ΚΝΕδιοργανώνοντας παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία στη χώρα και πρωτοστατώντας στη διεθνή καμπάνια.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Πράγας σχετικά με τη νομιμοποίηση της ΚΕΝ αποτελεί ένα θετικό βήμα στον αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό στην Τσεχία, που ωστόσο συνεχίζεται συστηματικά. Επίσης έγινε γνωστό ότι ακόμα και αυτή την απόφαση μπορεί να αμφισβητήσει εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αγώνες για την άρση της απαγόρευσης της Τσεχικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας είχαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: